Kako nutricionisti mogu da pomognu?

VIDEO K9: Nepravilna, nebalansirana ishrana je sve češća pojava kao posledica “brzog načina života” današnjeg vremena. Nepravilna ishrana, uz neredovnu i nedovoljnu fizičku aktivnost, ima za posledicu ceo niz poremećaja i bolesti, gojaznosti, visokog pritiska, povišenih masnoća u krvi. Veliku pomoć pri ovakvim bolestima, ili u njihovoj prevenciji, može da pruži i lekar nutricionista, koji pomaže pacijentima da uvedu režim pravilne ishrane i ishrane prilagođene stanju organizma.

0
648

Nutricionisti su zdravstveni radnici koji se bave ishranom svojih pacijenata u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, u cilju prevencije određenih oboljenja, ali i u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja.

Nutricionista sastavlja individualni jelovnik, odnosno dijetu prilagođenu zdravstvenom stanju i životnim navikama osobe.

“Jelovnik određujemo tako što pacijenti pre nego što dođu treba da pripreme određene laboratorijske analize, kako bi imali uvid u njihovo zdravstveno stanje. Stvari koje oni rade jesu šećer, lipidni status, tromesečni šećer, jer je takođe veoma bitna ta štitna žlezda i sama funkcija štitne žlezde, tako da se rade hormoni i antitela štitne žlezde. Potom se vrše, zavisno od tipa pacijenta ili sama antropometrijska merenja ili merenja na IBM aparatu. To je jedan aparat koji nama daje uvid u segmentni sastav tela, odnosno on nama govori od čega je naš organizam izgrađen – koliko imamo mišića, masnoće, vode, minerala i kako su oni u organizmu raspoređeni”, precizirala je Nela Dopuđ, diplomirani molekularni biolog.

Osim toga uradi se i test intolerancije na hranu, pomoću koga nutricionisti izbace iz ishrane one namirnice koje telu pacijenta ne prijaju.

“Znači, jelovnik se kreira na osnovu zdravstvenog stanja, odnosno laboratorijskih analiza, segmentnog sastava tela i testa intolerancije”, navela je Dopuđ.

Osim analiza koje je potrebno uraditi, u obzir se uzimaju i genetske predispozicije za određene bolesti ili stanja. Ono na šta nutricionisti posebno obraćaju pažnju jesu navike u ishrani njihovih pacijenata.

“Pacijenti uvek od nas dobiju smernice šta, u koje doba dana, u kojoj kombinaciji mogu da jedu. Znači, kreira se individualni jelovnik, zavisno od zdravstvenog stanja i samih potreba pacijenata”, rekla je Dopuđ.

Kako navodi, nutricionistima se uglavnom javljaju žene koje imaju koji kilogram više, ali i one sa velikim viškom kilograma, zatim osobe sa manjkom kilograma, glavoboljama, problemima sa probavom.

U poslednje vreme sve veći je i broj pacijenata koji imaju problema sa štitnom žlezdom, pogotovo usled činjenice da poremećaji u radu štitne žlezde često dolaze zbog različitih vidova zračenja, ali i stresa koji je skoro svakodnevan.

Preporučuje se da kod nutricionista na savetovanje dođu i deca i mladi sa sličnim tegobama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.