Kako na letovanje u 2023?

VIDEO K9: Leto je sve bliže i većina naših građana ima planove gde i kako provesti dane godišnjeg odmora. Bar 200.000 njih posetiće neke od destinacija u Srbiji uz vaučer države za letovanje u našoj zemlji, a ostali će slobodne dane provesti u skladu sa svojim željama i mogućnostima.

0
54

Od sledećeg utorka, 30. maja, počinje prijava građana za novih 100.000 turističkih vaučera u iznosu od 5.000 dinara, najavio je danas ministar turizma i omladine Husein Memić.

Vaučeri će, kako je rekao, biti podeljeni pod istim uslovima kao i na početku godine, kada je u rekordnom roku podeljeno svih 100.000.

Građani koji ispunjavaju uslove i uz to su srećne ruke da dođu do vaučera, iskoristiće ga kao subvenciju za boravak u nekoj od domaćih destinacija uključenih u ovaj program, dok će veliki deo onih koji planiraju letovanje rezervisati putovanja preko turističkih agencija.

A o pružanju turističkih usluga u svetlu unapređenih zakonskih mehanizama bilo je reči na okruglom stolu u Beogradu početkom ove sedmice.

Do značajne izmene propisa u oblasti mehanizma zaštite prava potrošača, odnosno putnika u oblasti turističkih usluga došlo je nakon 2020. godine u cilju suzbijanja sive ekonomije i definisanja uslova i načina na koji su agencije pružale svoje usluge, kao i organizovanja putovanja za sopstene potrebe, što je bila direktna konkurencija turističkim organizacijama.

Ova direktiva kod nas je primenjena u dva zakona koja, međutim nisu usklađena i dovode do dvojnih podela u nekim slučajevima što, ukoliko ne bude ispravljeno, može dovesti do problema u zaštiti prava potrošača, odnosno putnika, kazala je prof. dr Katarina Ivančević, sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Ukoliko se ovog leta odluče za subvencionisani odmor putem državnih vaučera, građanima će svoj odmor moći provedu u oko 4.200 ugostiteljskih objekata širom zemlje, što je rekordan broj ugostitelja u sistemu vaučera do sada, rekao je ministar turizma, a do sada su najtraženije destinacije bile Sokobanja, Vrnjačka banja i Zlatibor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.