Kako lebde ikone u Galeriji Matice srpske

VIDEO K9: Povodom jubileja - 170. godina od osnivanja Galerije Matice srpske, ova ustanova svakog utorka organizuje male obilaske svojih stalnih postavki o kojima govori svaki put na novu temu i iz drugog ugla. Danas je predstavljena kolekcija ikona, ali i interesantna priča o tome zašto ove ikone izgledaju kao da lebde.

0
750

Ideja današnjeg vođenja kroz Galeriju Matice srpske je bilo predstavljanje drvenih nosača postavke i ove godine navršava se već deset godina od kako je primenjen taj sistem izlaganja, kažu u ovoj ustanovi kulture.

“To su nerđajući nosači koji ne opterećuju samu masku ikone pa eto rešili smo da u godini jubileja predstavimo malo publici način na koji smo mi to izložili i način na koji se pokazao kvalitetan za naš materijal”, rekao je Darko Despotović, konzervator restaurator Galerije.

U okviru stalne postavke Galerije Matice srpske sadržana je i postavka ikona iz od 16. veka do kasnog baroka koja izleda vrlo impresivno, pre svega zbog toga što te ikone izledaju kao da lebde.

“Sistem izlaganja su aluminijumski nerđajući nosači koji se sa poleđine ikone samo postave dve pločice odnosno tri, a sam nosač ikone ima magnet, vrlo jake magnete, koji praktično drže ikonu i kada pogledate ikone, one izgledaju ovako kao da lebde nisu okačene, nema nikakvih istezanja, bušenja šrafova u samu ikonu i dasku, praktično zadržan je integritet drvenog nosioca, a estetski izgleda prihvatljivo”, naveo je Despotović.

Despotović podseća da GMS ima i novo radno vreme. Galerija ponedeljkom radi samo za grupne najavljene posete, od utorka do četvrtka radi od 10 do 20 sati, a petkom do 22 sata. Subotom i nedeljom radi od 10 do 18 sati, a svakog utorka i četvrtka u 12 i u 18 sati realizuje program Doživi umetnost – 170 godina, 170 naših priča, 170 vaših dana, u okviru koje je i realizovana današnja priča o nosačima ikona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.