Kako izaći iz NEET statusa?

VIDEO K9: Konferencija "Lokalna saradnja kao odgovor za bolju budućnost mladih koji nisu u obrazovnom sistemu, zaposleni ili na obuci" održana je danas u Novom Sadu. Skup je organizovao Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije (KOMS), Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR) i organizacijom Empirija.

252

U Srbiji se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine, 14,7% mladih uzrasta od 15 do 24 godine nalazi u NEET statusu, odnosno u periodu u kojem nisu u sistemu obrazovanja, radnom odnosu, nitu u sistemu osposobljavanja.

Kao deo globalnog projekta “Podrška Evropske Unije aktivnom uključivanju mladih”, koji sa ukupno 4,7 miliona evra finansira Evropska Unija, organizovana je Konferencija pod nazivom “Lokalna saradnja kao odgovor za bolju budućnost mladih koji nisu u obrazovnom sistemu, zaposleni ili na obuci” na kojoj su razmatrana rešenja za bolje razumevanje položaja mladih u NEET situaciji i identifikovanje izazova sa kojima se oni suočavaju.

“Nas su pozvali NAPOR i KOMS su organizatori konferencije da otvorimo konferenciju pošto se mi nalazimo u Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope i nekako je logično kada se priča o mladima da postoji saradnja sa OPENS-om. Razgovaraće se o mladima koji nisu ni u edukaciji, ni u obrazovanju, koji nisu obuhvaćeni nikavom sistemskom brigom i na koji način možemo svi mi koji se bavimo njima, pa bilo to iz ugla institucija ili iz ugla organizacija civilnog društva da komuniciramo, da dopremo do njih i kakve programe možemo da uspostavimo da bi i do te grupe mladih došli”, naveo je Vukašin Grozdanović iz OPENS-a.

Kako je kazao, mladi od 15 do 30 godina su veomka heterogena grupa i treba pronaći adekvatan način kako svakoj podgrupi mladih pristupiti.

“Moja uloga je zapravo da zajedno sa partnerima, zajedno sa Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarski omladinskog rada, krovnom organizacijom mladih i organizacijom Empirija otvorim pitanje položaja NEET mladih i da u fokus stavimo njihove potrebe kako može da dođe do izjednačavanja uslova, kako oni mogu iz svog NEET statusa što znači da su oni prosto nevidljivi sistemu da postanu vidljivi i kako može njihov položaj generalno da se unapredi. NEET populacija zahteva posebne, određene i ciljane mere”, rekla je Nevena Nikolić ispred Beogradskog centra za ljudska prava.

Zbog toga, kako je navela, na Konferenciji učestvuju i predstavnici lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i nacionalnih službi za zapošljavanje koji zajedničkim radom mogu da odgovore na potrebe mladih u NEET statusu.

“Za početak je potrebno doći do njih. Ono što je najčešća greška i zašto se ti mladi ne uključuju jeste da svi oni nađu nas, a zapravo je ideja da mi dođemo do njih i da posetimo mesta na kojima se ti mladi nalaze. Od kafića, preko parkova, preko škola, ali da odemo tamo gde mladi zapravo jesu”, istakla je Jelena Stojanović iz NAPOR-a.

Mladima je, kako je kazala, potrebna dodatna podrška da bi izašli iz NEET statusa, a to se može postići koordinisanim radom državnog i civilnog sektora, nakon čega će mnogo manje mladih želeti da ode iz zemlje.

Od M2U0094.MPG do M2U00147.MPG

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.