Kako izabrati odgovarajuću obuću za decu?

VIDEO K9: Statistika pokazuje da je sve više dece koja imaju ravna stopala i spuštene svodove. U Domu zdravlja "Novi Sad" savetuju roditelje o tome na šta treba da obrate pažnju kada kupuju obuću za decu.

674

Kada deca nose dobar i odgovarajući anatomski uložak, odnosno pravu ortopedsku cipelicu, to se višestruko reflektuje na sam hod deteta, ali i na jačanje kičmenog stuba, objašnjava dr Zorica Jakišić, šef fizikalne službe DZ “Novi Sad”.

“Tako čuvamo pozicioniranje glavice butne kosti u karličnu, dakle preduslov za dobro pozicioniranje lumbalne kičme, za dobro držanje celog kičmenog stuba. To nama negde mnogo više znači u tom segmentu nego da li će on ispraviti stopala ili ne. Generalno, sva deca do treće godine imaju spušten svod stopala. Neka imaju potpuno ravna, neka imaju spušten svod stopala i tu sve do kraja treće godine praktično nema mnogo upliva u smislu da dete tada formira šemu hoda”, rekla je Jakišić.

Jakišić ističe da je u periodu kada se deci formiraju stopala veoma važan izbor cipelice, ali da većina roditelja ne zna na šta treba da obrati pažnju prilikom kupovine obuće.

Prema njenim rečima, roditelji iz neznanja biraju obuću uglavnom prema dizajnu i odlučuju se za one koje im deluju udobno, što je pogrešno, jer ortopedska cipelica uopšte nije udobna. Dodaje da se prave ortopedske cipele ponašaju kao neka vrsta kalupa za nogu i da je veoma važno da prednji deo bude ojačan kako deca ne bi povredila prste.

“Petu treba pozicionirati u čvrst lub iza pete da ona uđe i stoji tačno kako treba. Pri tom mora biti duboka. Vrlo često roditelji kažu “kupili smo ortopedske cipelice”, a one se završavaju ispod skočnog zgloba. To nije ortopedsko. Skočni zglob mora biti ukalupljen i u predelu tetive mora imati sunđer da ona ne trpi i da bude kopčana preko zgloba. Znači, cipelica mora biti duboka”, navela je Jakišić.

Ona je dodala i da anatomski uložak u cipelama mora da bude tvrd i da pruža otpor stopalu, jer njegova funkcija jeste da podiže svod stopala. Prema njenim rečima, veoma je važno obratiti pažnju i na dužinu uloška u cipalicama.

“Kod tih cipelica koje su prave kada ih okrenete naopako, u đonu je gazna površana ucrtana, ili imaju nekakve zvezdice, nekakvi crteži ili neka druga boja. Dečje stopalo treba da stane u taj nacrtani deo, a obično santimetar, santimetar i po okolo to je vez cipele, lepak i slično. Kad tako odmerite cipelicu onda znači da će uložak doći na pravo mesto”, kazala je Jakišić.

Prema njenom mišljenju, najbolje bi bilo da se nose ulošci po meri deteta. Iako oni nisu baš jeftini, i koštaju od 4.500 do 5.500 dinara, kupovina anatomskih uložaka po meri je ulanje u zdravlje deteta, zaključila je Jakišić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.