Kako do suživota ljudi i medveda?

VIDEO K9: Projekat “I mede i med, da uvedemo red” pokrenulo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kako bi u jugozapadnom delu zemlje bile sprečene moguće štete koje rastuća populacija mrkog medveda uzrokuje u domaćinstvima, voćnjacima i pčelarstvu, kao i da podrži razvoj eko-turizma promovisanjem prirodnih dobara koje odlikuju ovo područje.

0
15

Mrki medved je zaštićena vrsta u našoj zemlji, a zbog niskih prihoda i spore reakcije nadležnih u pogledu kompenzacije, poljoprivrednici koji trpe štete sami sprovode pravdu trovanjem ili odstrelom medveda, upozoravaju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pored ilegalnog ubijanja, ovim životonjama preti i gubitak staništa, navode iz Društva koje je iz iz tog razloga pokrenulo projekat.

“I mede i med, da uvedemo red” treba da razvija mrežu lokalnih poljoprivrednika koji žele da u preveniciji šteta nastalih od medveda koriste rešenja zasnovana na prirodi.

Kako je pojasnio Damir Trnovac, biolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i koordinator ovog projekta, bilo je prvo potrebno sakupiti podatke o interakcijama sa medvedima u ovom području, te je izrađena mapa na osnovu koje se može zaključiti gde se susreti najčešće dešavaju i gde treba najpre reagovati.  

Projekat se realizuje u Zlatiborskom i delu Raškog okruga gde se nalazi najveća populacija mrkog medveda. Pet domaćinstava najugroženijih pčelara će dobiti ograde dovoljno snažne da zaštite imovinu od medveda, a biće posađeno i 300 sadnica autohtonog voća kao izvor hrane za medvede, čime će i u praksi biti pokazano da postoje korisna rešenja zaštite kako za ljude tako i za mrke medvede, poručuju inicijatori projekta.

Drugi vid podrške suživotu sa medvedima jesu obrazovne aktivnosti kao i razvoj eko-turizma u ovoj oblasti.

Biće napravljen kratak film o prirodnim vrednostima i turističkim potencijalima ovog područja, koji će biti ustupljen lokalnim turističkim agencijama u promotivne svrhe, a sa istim ciljem će biti prikazivan i u lokalnim i nacionalnim medijima.

U planu je da se u kratkim video formatima na društvenim mrežama predstave akcije postavljanja zaštitnih ograda, sadnje voća i delatnost pčelara ovog područja.

Izrađena je brošura o mrkim medvedima i načinima prevencije štete koju pričinjavaju, koja se već uveliko distribuira u projektnoj oblasti, a takođe će biti korišćena i tokom radionica sa decom koje će biti održane u pet osnovnih škola.

FOTO/ Vjekoslav Joksimović
AUTOR MAPE/ Vukašin Kartalović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.