Kako do punijih porodilišta?

VIDEO K9: Novi Sad nalazi se među svega pet opština u Srbiji koje su u 2017. godini zabeležile pozitivan prirodni priraštaj. Među merama koje je potrebno sprovesti da bi se ovaj trend nastavio, nalaze se i one za koje nisu potrebna velika finansijska sredstva, već pre svega prilagođavanje potrebama zaposlenih roditelja.

234

U Srbiji je tokom prošle godine od 169 opština samo njih pet imalo pozitivan prirodni priraštaj, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Preševo i Novi Sad.

Od ovih pet opština, najviše beba na ukupan broj stanovnika rođeno je u Novom Sadu, podaci su Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova, gde kažu da ovaj nivo nije lako održati.

“Za jednu prostu reprodukciju, da bi se održali, na ovom nivou na kojem smo sada procentualno bi bilo dobro da u svakoj porodici bar 42 posto porodica ima treće dete, a sada ih ima svega 6,5 posto porodica”, navela je Svetlana Selaković iz Pokrajinskog sekretarijata za demografiju.

Mere koje se poslednjih godina preduzimaju na povećanju nataliteta daju određene rezultate. Međutim, pored ekonomske, odnosno, finansijske pomoći, brojnim porodicama potrebna je i druga vrsta podrške, poput prilagođenog radnog vremena predškolskih i školskih ustanova, smatra Selaković.

“Imamo pomaka, uradili smo jednu ekspertizu radnog vremena svih predškolskih ustanova u AP Vojvodini i sa ponosom mogu da kažem da u velikom broju lokalnih samouprava ima pozitivnog pomeranja fleksibilnog radnog vremena, čak imamo u dve lokalne samouprave da do 22,30 časova rade predškolske ustanove”, rekla je Selaković.

Sekretarijat je u tom smislu otpočeo projekat sa predškolskim ustanovama u Novom Sadu kroz koji bi se, između ostalog, sprovelo istraživanje o tome u kom delu grada su najveće potrebe roditelja za produžetkom radnog vremena predškolskih ustanova.

“I na taj način da ohrabrimo majke, jer majka kad izađe iz porodilišta, posle godinu dana porođajnog njen prvi susret sa državom je gde upisati dete i ko će joj čuvati dete u predškolskoj ustanovi. Nisu to uvek pare u pitanju, tako da pored ovih finansijskih mera mi ćemo se truditi da i na drugi način pomognemo majkama”, kazala je Selaković.

Poslednji je trenutak za sprovođenje demografskih mera na povećanju nataliteta u našoj zemlji u kojoj godišnje u proseku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nestane opština veličine Prijepolja, a u proteklih 10 godina broj stanovništva smanjen je za 385.000.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.