Kako do medonosne 2018?

VIDEO K9: Godina na izmaku nije bila uspešna za pčelare, pre svega zbog suše koja je značajno smanjila prinose. Kako bi sledeća bila uspešnija, neophodno je dobro planiranje, ali zaštita pčelinjih društava kako bi uspešno prebrodila zimski period.

613

Zbog malih prinosa pčelari ne mogu biti zadovoljni 2017. godinom, koja je možda i najlošija u poslednjih tridesetak godina za pčelarstvo, smatraju u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine.

 

“Pored toga što je bila velika suša, pčele nisu mogle taj nektar, koji se i pojavljivao na biljkama, da prikupe jer bi brzo ispario. Ali bez obzira šta je bilo i kako je bilo, mi moramo i dalje voditi računa o svojim pčelama”, rekao je Stojan Anđelković, predsedik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

 

Ovo je mesec u kojem pčelari detaljno planiraju aktivnosti za narednu godinu i razmišljaju o tome da li će proizvoditi rojeve, pčelinje proizvode, proširivati pčelinjake.

Anđelković je podsetio i da najkasnije do 25. novembra pčelari treba da obave i poslednje tretiranje u ovoj godini, odnosno, da zaštite svoje pčele od varoe, kako bi pčela tokom zime bila što mirnija.

“Jer varoa pčelu uznemirava, a čim uznemirava one se kreću, veća je potrošnja hrane, a čim je veća potrošnja hrane, veće je opterećenje debelog creva kod pčele i samim tim, pčela, kad dođe proleće, lako može da dođe do toga da je već uginula zato što dolazi do pucanja debelog creva i samim tim ona ugine”, naveo je Anđelković. 

Varoa je parazitska grinja koja koja prenosi ili pomaže dejstvo više virusa, koji često mogu da nanesu veće indirektne štete od same varoe. Za zaštitu od varoe naši pčelari koriste oksalnu kiselinu, naveo je Anđelković, organski preparat koji je neškodljiv za ljude.

“Rastvara se oksalna kiselina u toploj vodi, nešto malo se doda šećera i nakapavaju se pčele, to je jedan od najboljih, za sada, načina za borbu protiv varoe”, kažu u udruženju. 

Jedino zdrava pčelinja društva imaju mogućnost za stabilno i uspešno prezimljavanje i mogu dati visoke prinose naredne godine, za koju se Anđelković nada da će za pčelare biti mnogo uspešnija od ove na izmaku.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.