Kako do medijskog i građanskog pluralizma bez dovoljnog informisanja na mađarskom jeziku i nedovoljne podrške lokalnim medijima i Temerinu?

Tek jedan od četiri dinara iz temerinske opštinske kase namenjene finansiranju medija opredeljuje se autentičnim i etabliranim lokalnim medijima, dok se tek jedan od deset dinara izdvaja za informisanje na mađarskom jeziku.

0
218

Pored toga, skoro identični, preslikani medijski projekti podržani su u ovoj kao i u ostalim, susednim opštinama.

Nastavilo se sa praksom finansiranja medija koji umesto o životnim temama bliskim građanima ove multietničke i multikonfesionalne sredine koji afirmativno i nekritički izveštavaju o radu opštinskih vlasti te zauzvrat redovno dobijaju sredstva na medijskim konkursima. I ovde je evidentno upitna kompetentnost medijskih udruženja čiji su predstavnici redovni članovi konkursnih komisija koji su i ovaj put doneli problematičnu odluke o njihovom finansiranju na ovogodišnjem martovskom konkursu.

Kao i prošle godine, veliki nedostatak na ovom konkursu je to da umesto programski zaokruženih medijskih projekata o životnim i ekonomskim temama uglavnom su podržane redovna produkcija medija, što nije cilj projektnog sufinansiranja medija. Pa je tako prioritet dat servisnim informacijama u odnosu na teme poput problema ranjivih grupa, promocije preduzetništva ili socijalno isključenih društvenih grupa uz gore pomenuto nedovoljno informisanje na mađarskom jeziku.

Nastavlja se praksa započeta u drugim susednim opštinama sastavljanja članova komisija iz redova novoosnovanih ili neetabliranih medijskih udruženja. Ove godine predstavnici novoosnovan Nove Mreže Srbije u komisiji dodeljivali su sredstva svojim članicama pri čemu se izdvajaju Novosadska i Delta televizija sa blizu polovnom dobijenih sredstava opredeljenih za ove namene.

Da li se nedovoljnim sredstvima za stvarne lokalne medije i nedovoljno posvećenom prostoru i pažnji za informisanjem na mađarskom jeziku i može očekivati puno ostvarivanje javnog interesa u informisanju?

Mreža medija i udruženja južno-bačkog okruga


“This project is funded by the European Union through the small grants programme “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans” implemented by the Croatian Journalists’ Association as part of the regional project Western Balkan’s Regional Platform for Advocating Media Freedomand Journalists’ Safety, carried out through partnership of six regional journalists’ associations – Independent Journalists’ Association of Serbia (IJAS), Associationof BH Journalists (BHJ), Croatian Journalists’ Association (CJA), Association of Journalists of Kosovo (AJK), Association of Journalists of Macedonia (AJM) and the Trade Union of Media of Montenegro (TUMM).”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.