Kako do efikasnijeg prečišćavanja otpadnih voda?

VIDEO K9: Jedan od važnijih zadataka naše zemlje, kada je ekologija u pitanju, jeste i efikasnija prečišćavanje otpadnih komunalnih voda. Da bi se to postiglo potrebna su velika ulaganja, a o tome na koji način doći do neophodnih sredstava razgovarano je na 6. Međunarodnom energetskom Forumu održanom u našem gradu.

515

Otpadne vode predstavljaju veliki ekološki problem u našoj zemlji, a posebno je zabrinjavajuć podatak da se kod nas svega 10 procenata takvih voda tretira, dok u nekim zemljama taj broj premašuje i 90 procenata.

Za izgradnju adekvatnih kanalizacionih sistema i prečistače otpadnih komunalnih i industrijskih voda neophodna su ogromna ulaganja, a da bi se dostigli standardi koje je Evropska unija propisala u ovoj oblasti potrebno je uložiti više od 6 milijardi evra u narednih 10 godina. Upravo je na 6. Međunarodnom energetskom Forumu bilo reči o tome na koje načine je moguće obezbediti sredstva i realizovati projekte iz ove oblasti.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će nastojati da bude efikasno kada je rešavanje ovog problema u pitanju te će i u narednom periodu u saradnji sa lokalnim samoupravama aplicirati za sredstva iz IPA fondova.

Zemlja koja bi Srbiji mogla da posluži kao dobar primer kada je prerada otpadnih voda u pitanju jeste Izrael budući da je to jedna od vodećih zemalja u ovoj oblasti.

Voda u Izraelu je veoma vredan resurs pošto je ima malo i mi smo ulagali velike napore kako bi procent vode koja se prerađuje bio što veći. Taj broj sada iznosi 86 procenata, a cilj nam je da u narednih deset godina stignemo do 90%. Stoga smatramo da bi vam naše iskustvo moglo biti veoma korisno i mislimo da bi naše zemlje mogle da ostvare dobru saradnju kada je ova oblast u pitanju.

Inače, u okviru ovog Foruma vođena su dva panela, jedan o strategiji Srbije i korisnim iskustvima u oblasti upravljanja otpadnim vodama, a drugi o primerima dobre prakse lokalnih samouprava i primeni naprednih tehnologija.

Ovaj Forum organizovan je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.