KAKO DA UŠTEDIMO ENERGIJU?

720

Srbija ima najveći utrošak energije po glavi stanovnika. Samim tim je najviše i rasipamo. Zbog toga je neophodno podići svest ljudi o tome da energiju treba štedeti, a mi smo u emisiji Otvoreni ekran potražili odgovor na pitanje: kako da štedimo energiju? 

Energetska efikasnost predstavlja racionalnije korištenje energije. Država je donela Zakon o energetici i pravilnike, koji se odnose na sve objekte, izuzev onih privremenih i onih veličine do 50 metara kvadratnih. Svi ostali moraju da imaju energetski pasoš, odnosno propisanu količinu energije na godišnjem nivou. Grupisani si po klasama od A do F, u zavisnosti od toga koliko energije troše. To se izračunava na osnovu sabiranja toplotnih gubitaka i dobitaka. 

Da bi se uštedelo na energiji, neophodno je da objekat bude dobro izolovan. To podrazumeva termoizolovanu fasadu, dobro izolovana vrata i prozore koji su vakumirani i imaju trostruko staklo. Koriste se prirodni i veštački materijali. Stiropor, stirodor i mineralna vuna su najčešći. Sve više koriisti se i slama, a jedan takav objekat izgrađen je u Kraljevu. Predstavnici Udruženja ptentirali su termoizolacione ploče od presovane slame, stabljika suncokreta i kukuruza.

Sagovornici savetuju da se sačeka da država učini konkretnije korake i pomogne građanima da lakše izoluju objekte. Efekti su vidljivi tek za dve do tri godine, ali se ulaganje dugoročno isplati. Do tada, prema njihovim savetima, zatvorite sve proceme u stanu ili kući, uradite dihtung prozora, menjajte sijalice i koristite odgovarajuće tepihe i itisone, shodno nameni prostori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.