KAKO ĆE NOVI ZAKON ZAŠTITI PRAVA POTROŠAČA?

(VIDEO K9) Od 2005. Srbija je dobila već dva zakona o zaštiti potrošača. Upravo je završena javna rasprava o novom zakonu o potrošačima i to će biti treći zakon za osam godina. Šta se promenilo za ovih osam i godina i šta je dovelo do toga da nam ponovo treba novi zakon, kao i odgovor na pitanje šta se krije u novom zakonu potražili smo u emisiji otvoreni ekran.

738

Osam godina je relativno kratak rok u kome se ne mogu u potpunosti videti pozitivne i negatine strane zakona. Ipak, stari zakon nije bio toliko loš, kažu u Asocijaciji potrošača Srbije, navodeći da je zapravo najveći problem bio u primeni zakona. Osim toga problem je i u tome što ovaj zakon nije bio usklađen sa drugim zakonima koji takođe uređuju ovu oblast.  

Potrošač je najveći investitor kažu u APOS-u, i zato država mora da štiti potrošače i potrebno je da garantuje kvalitet proizvoda. I u ovom zakonu primećene su određene manjkavosti kad je reč o primeni i kontroli sprovođenja.  

Asocijacija potrošača takođe navodi da nisu dobro rešena ni pitanja vezana za plaćanje struje, vode, grejanja,interneta, kao ni slučajeva reklamacija.  

U Udruženju potrošača kažu da ni ovaj novi zakon nije uskalđen sa evropskim direktivama, a neće biti ni uvedeno da se prilikom donošenja nekakvih odluka konsultuju predstavnici udruženja. Osim toga, ni ovaj zakon nije razvio sistem za zaštitu ekonomskih interesa potrošača.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.