Kako biti žena u Srbiji?

VIDEO K9: Položaj žene u Srbiji daleko je od idealnog. U mnogim segmentima su još uvek u podređenom položaju u odnosu na muškarce, u porodici, na poslu, pri izboru na javne funkcije i rukovodeće položaje. Takvoj slici žene kod nas umnogome doprinose mediji, ali i porodica i društvo u kojima vladaju poremećeni sistemi vrednosti, rekle su, između ostalog, gošće u emisije Press presek.

518

Jedan od krivaca zaloš  tretman žena u Srbiji su mediji, rekla je prof. dr Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba i dodala da je način na koji mediji u našoj zemlji govore o ženama i predstavljaju ih – pokvaren i licemeran.

“Ali i kamera će da uhvati cipele, kakvi su nokti, kakva je šminka, kakvo je, ne znam šta. I žena se gleda po tim nekim spoljnim karakteristikama koje je tretiraju, znate, nekad je bilo popularno reći ‘tretiraju ženu kao objekat’, ma ne, tretiraju ženu kao smeće! Naša deca na ulicama povlađuju takvom nekom diktiranom ukusu”, navela je Kostić.

Stoga je moguće razumeti zbog čega mlade žene više vremena u životu provedu razmišljajući šta će obući i kako će izgledati, nego šta će dalje sa svojim životom, rekla je Kostić i dodala da je to jedan od razloga zbog kojeg žene doživljavaju diskriminaciju i prilikom zapošljavanja.

“Ako hoće da dobije dobro radno mesto u državi Srbiji, a ne da pobegne iz nje, mora pre svega u stranku, mora da sagne glavu pod onim što kaže šef , odnosno vlasnik, da ne uzimamo primer Jure i ostalog. A koja je tu pozicija žene? Mlada devojka koja hoće da se zaposli na dobro radno mesto mora da prođe puno toga što njen muški kolega delom mora, a delom, bogami i nemora. Da li je onda čudno da se devojke, delom se opredeljuju za to da pokušaju da dođu do posla kraćom suknjom i da ne nabrajam kako dalje? Nije čudno. Mi smo ih osudili na to”, kazala je ona.

Žene su u našoj zemlji, navela je Kostić, izgubile poverenje u sebe i činjenicu da, razvijajući sebe, kroz učenje i rad, mogu postići uspeh u životu. Presudna u vaspitanju mladih, mnogo više nego mediji, jeste porodica, smatra dr Uranija Kuzmidis Luburić, predsednica PO SDS.

“Kod nas je problem što je nama i porodica razorena. I kod nas je jako malo, zaista, porodica koje funkcionišu ‘po PS-u’, ono, kako kažu, da se zna da žena nije u podređenom položaju, da je ona ravnopravna sa muškarcem i po zaradi, po statusu, ima tu muških i ženskih poslova, kao što je nekad bilo, pa se pomešaju”, izjavila je Kuzmidis Luburić.

Porodica je ta koja usmerava decu i naročito u ovakvim vremenima, zaključila je ona, treba naročitu pažnju usmeriti na žensku decu, gde je jako važno da ih roditelji svojim primerom usmere ka uspehu, kako bi izbegle zamke koje im nameću mediji i poremećen sistem društvenih vrednosti.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.