Kako bez lokalnih medija do javnog interesa u informisanju u Beočinu?

I ove godine, opština Beočin koja na svojoj teritoriji nema niti jedan lokalni medij, sa tri miliona din ara finansirainform isanje u svojoj samoupravi i to medije koji afirmativno i nekritički izveštavaju o radu opštinskih vlasti te zauzvratredovno dobijaju sredstva na medijskim konkursima.

0
277

Sporna je i kompetentnost medijskih udruženja čiji supredstavnici redovni članovi konkursnih komisija koji su i ovaj put doneli problematičnu odluke o njihovom finansiranju.

Ovo je naravno bio slučaj i na ovogodišnjem konkursu opštine Beočin iz februara 2018. godine. Ovakvo sad već tradicionalno favorizovanje medija budi sumnju da se novcem građana opštine Beočin podmiruju privatni interesi, umesto javnog.

Kao i prošle godine, veliki nedostatak na ovom konkursu je to da umesto programski zaokruženih medijskih projekata o životnim temama uglavnom su podržane redovna produkcija medija, što nije cilj projektnog sufinansiranja medija. Pa je tako prioritet dat servisnim informacijama u odnosu na teme poput problema zagađenja, sadržaja za mlade i sl. Ponavlja se i praksa sastavljanja članova komisija iz redova novoosnovanih ili neetabliranih medijskih udruženja.

Ove godine predstavnici novoosnovan Nove Mreže Srbije u komisiji dodeljivali su sredstva
svojim članicama pri čemu se izdvaja Delta televizija sa blizu trećinom dobijenih sredstava opredeljenih za ove namene.

Zaista ostaje nejasno šta je to što građani Beočina zapravo finansiraju i da li se uopšte može nazvati ostvarivanjem javnog interes u informisanju pogotovo u situaciji kada lokalnih medija u Beočinu više i nema.

Mreža medija i udruženja južno-bačkog okruga


“This project is funded by the European Union through the small grants programme “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans” implemented by the Croatian Journalists’ Association as part of the regional project Western Balkan’s Regional Platform for Advocating Media Freedomand Journalists’ Safety, carried out through partnership of six regional journalists’ associations – Independent Journalists’ Association of Serbia (IJAS), Associationof BH Journalists (BHJ), Croatian Journalists’ Association (CJA), Association of Journalists of Kosovo (AJK), Association of Journalists of Macedonia (AJM) and the Trade Union of Media of Montenegro (TUMM).”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.