Kakav vazduh udišemo?

VIDEO K9: Vazduh u Novom Sadu je zadovoljavajućeg kvaliteta, ali u njemu ima prekomernih otrovnih čestica koje mogu da naruše zdravlje ljudi, rečeno je na panel diskusiji „Kakav vazduh udišeno“ koja je održana juče u Kulturnoj stanici „Liman“.

0
20

Rezultati meranja pokazuju da je vazduh u Novom Sadu u prošloj godini bio zadovoljavajućeg kvaliteta, te da je zbog trenda opadanja zagađujućih čestica naš grad u 2020. prešao iz treće kategorije, koje Srbija koristi za ocenu zagađenosti, u prvu, rekla je Dragica Branković, v. d. načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine, tokom panel diskusije „Kakav vazduh udišemo“ održane u Kulturnoj stanici „Liman“.

Član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i tvorac aplikacije „xEco Vazduh“ koja prikazuje Evropski Indeks kvaliteta vazduha u Srbiji u realnom vremenu, Dejan Lekić, kaže da su Novi Sad i Vojvodina u boljoj situaciji u odnosu na ostatak Srbije kada je u pitanju kvalitet vazduha. On je naglasio da je Svetska zdravstvena organizacija u septembru ove godine postavila još strožije kriterijume kada su pitanju čestice koje zagađuju vazduh te da, na osnovu toga, sva merna mesta u Srbiji daleko prevazilaze ove kriterijume.

Prof. dr Sanja Bijelović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rekla je da, iako vazduh u Novom Sadu nije previše zagađen, postoje zagađujuće materije koje prekoračuju normative i koje utiču na zdravlje ljudi, pa tako 6 – 8% populacije može da ima zdravstvenih problema zbog postojećeg kvaliteta vazduha.

Bijelović preporučuje građanima da prate indeks kvaliteta vazduha, ali i da što manje koriste automobile i prevozna sredstva koja emituju štetne gasove. Takođe bi, kako je rekla, trebali da vode računa o upotrebi goriva kao i ogreva za individualna ložišta, da sade zelenilo u što većoj meri, kao i o odlaganju otapada jer njegovo sagorevanje stvara veliku količinu zagađujućih materija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.