Kada je stepenica prepreka

VIDEO K9: Pristupačnost, pomagala i odgovarajuća tehnološka sredstva asistivne tehnologije najpotrebniji su osobama sa invaliditetom kako bi ostavrile samostalan život i mogli da se aktivno uključe u zajednicu u kojoj žive. Ovo su za Kanal 9 istakli u Centru Živeti uspravno povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom, koji se ove godine obeležava pod sloganom "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti".

0
481

Procenjuje se da osobe sa invaliditetom čine 10 odsto svetske populacije, a da u Srbiji od osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, ili između 560.000 i 700.000 građana.

Za njihovo uključivanje u zajednicu i samostalan život neophodno je ispoštovati Međunarodnu konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom.

“Postoji jedan dokument koji se zove Agenda 2030 njen cilj je da se svi uključe u to, da se stvori jedno društvo koje je bezbedno, pristupačno i zasnovano na miru i u tom smislu će se stvarati pametni gradovi i naselja koja će biti pristupačna svima a da bi smo stvorili inkluzivno društvo moraju da postoje usluge i mere koje doprinose izjednačavanju mogućnosti”, rekla je Milica Ružičić – Novković iz Centra Živeti uspravno.

Jedna od tih usluga je personalna asistencija osobama sa invaliditetom. Trenutno 3.000 sugrađana koristi uslugu tuđe nege i pomoći, a to su sve potencijalni korisnici usluge personalne asistencije, navode u Centru Živeti uspravno.

“Da bi sve osobe sa invaliditetom, kojima je sada usluga potrebna imale asistenciju potrebno je izdvojiti 0,1 posto gradskog budzeta i to je negde ono što treba da nam bude cilj. Za sada je najavljena podrška kao i prošle godine od 8 miliona dinara, ali nadamo se da će biti veća da bi se sav postojeći nivo usluge mogao održati”, navela je Ružičić – Novković.

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju 3. decembar sa ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.