Kada film dopire do gledaoca

VIDEO K9: Svaki film, pa i onaj najgori, može naći svoju publiku, ali je važno da se još uvek proizvode i takva filmska ostvarenja koje mogu da dovedu do promene u životima onih koji ih gledaju, smatraju u producentskoj kući "888" baziranoj u Novom Sadu i Los Anđelesu.

650

Najkompleksnija vrsta umetnosti je film, jer sadrži elemente svake pojedinačne umetnosti koja joj je prethodila – ples, glumu, muziku, navodi producentkinja Ana Renavica i ocenjuje da samim tim film ima i obavezan zadatak da utiče na ljude.

“Nisam sigurna koliko filmovi danas na globalnom nivou utiču na to da menjaju ljudske sudbine i da utiču na neka naša svakodnevna razmišljanja, ali definitivno da još uvek postoje upravo takvi filmovi, kojima se ja radujem i koje želim da radim, koji imaju definitivno zadatak da nas pomere iz koloseka i da na neki način čoveku omoguće aristotelovsku katarzu koju će moći da doživi i u kojoj će moći da prepozna jedan segment sebe i da zapravo nešto i promeni u svom životu”, navela je producentkinja Ana Renavica.

Film je još uvek uzbudljiv eksperiment za sve umetničke stvaraoce, smatra Renavica i dodaje da srpska produkcija i srpski film jeste daleko od Holivuda, ali tvrdi da Holivud nije nedostižan za srpski film.

“Od Holivuda jesmo daleko, Holivud je čak i za vreme Prvog i Drugog svetskog rata razvijao svoju industriju, tako da u tom smislu Holivud je još uvek industrija koja prednjači u celom svetu. Međutim, u poslednje vreme to polako prestaje da bude slučaj, pojavio se Bolivud koji od 8 miliona evra uloženih u projekat vraća 150 miliona”, rekla je Renavica.

Svaki film, pa i onaj najgori može da se realizuje i da nađe svoj put do publike, smatra Renavica, ali je važno da filmsko ostvarenje nosi određenu poruku. Tema jednog od projekata kojima se trenutno bavi njena producentska kuća jeste heroj i šta znači to biti u današnje vreme.

“E, sad mi kroz ovaj novi film preispitujemo šta danas znači biti heroj i koliko olako koristimo tu reč i koliko samo jedno pogrešno tumačenje određene reči, kao što je heroj, može da dovede do potpuno pogrešnih sistema vrednosti u kojima društvo može da živi”, istakla je Renavica.

Srbija, kako je rekla, može da pronađe svoje mesto u Holivudskoj industriji, ukoliko iznedri specifičan oblik filma kao što je, na primer, nekada bio svetski uspešan “crni talas”, koji bi oslikavao duh vremena u kojem živimo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.