Kaću presudom vraćeno 100 hektara zemljišta

VIDEO K9: Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu, Mesnoj zajednici Kać vraćeno je vredno zemljište koje je bilo otuđeno štetnim ugovorom sklopljenim u aprilu 2008. godine.

0
2856

MZ Kać je 1995. godine dobila od grada Novog Sada na trajno korišćenje 101,35 ha zemljišta na atraktivnoj lokaciji pored auto-puta prema Kaću. 

Ovo vredno zemljište će, bez sumnje, zbog svog položaja biti interesantno eventualnim budućim investitorima. Mesna zajednica Kać je, međutim, 4. aprila 2008. sklopila ugovor sa Privrednim društvom Sofija DOO iz Sremske Kamenice, kojim je zemljište dala po bagatelnoj ceni i, pre svega, nezakonitim uslovima.

“Ja ću samo reći jednu bitnu stvar – da je ovo zemljište dato na 99 godina, a da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu jasno definisao da se poljoprivredno zemljište može dati najduže do 20 godina, izuzev ako se predviđa izgradnja ribnjaka, u tom slučaju je maksimalno bilo moguće 40. Već na prvi pogled vidimo jednu ogromnu nesrazmeru između imperativne zakonske norme i onoga što je ugovoreno tim ugovorom. Pored toga, cena koja je navedena na ime zakupa, odnosila se po hektaru. Ako kažem da je godišnja cena po hektaru bila 55 evra i laiku je jasno da je ona skoro desetorostruko niža od realne tržišne vrednosti. Štaviše, ugovorili su mogućnost plaćanja u žitu, pšenici ili novcu”, pojasnio je detalje Vladimir Savić, advokatski pripravnik.

Od 2008. godine, pa do današnjeg dana, istakao je Savić, PD Sofija Mesnoj zajednici Kać nije uplatila ni jedan dinar po osnovu tog ugovora.

“Jedna isto bitna činjenica koja je notorna, a to je da Zakon o poljoprivrednom, zemljištu ne dozvoljava da se bilo kom trećem licu da pravo podzakupa. Oni su predmetnim ugovorom ugovorili da se može, praktično, dati u podzakup, uneti u novo ortačko društvo, ortačku zajednicu, da naslednici, što je apsurdno jer ne postoji naslednik privrednog društva, može uneti to u ortačku zajednicu, i tako dalje. Znači, ugovor u jednom pretežnom delu je bio ništav, dok u drugom delu nije bilo elementarnih uslova za zaključenje ugovora, tj. saglasnost volja ovlašćenih strana. Ovlašćene strane su titulari prava i obaveza”, naveo je Savić.

To je bila samo jedna od brojnih nelogičnost u celoj ovoj priči, zbog kojih je u Osnovnom sudu u Novom Sadu ovaj ugovor, presudom donetom na samoj raspravi, proglašen ništavnim.

“Ugovor koji je zaključila MZ Kać sa PD Sofija DOO iz Sremske Kamenice u prvom redu je bio ništav. Bio je ništav iz razloga što su ugovorne odredbe koje su zaključene, pre svega, bile suprotne imperativnim propisima koji su važili u vreme zaključenja ugovora, pa i danas. U drugom delu, ugovor je bio suprotan načelima obligacionog prava, jer je u tom delu bilo poremećeno načelo vrednosti davanja i taj ugovor je sam po sebi imao jedan jedini ishod, a to je da bude proglašen ništavnim”, kazao je Savić.

Savić je naveo da je iznenađen činjenicom da je tadašnja Mesna zajednica 2008. uopšte izglasala takav ugovor, očigledno, na svoju štetu, a koji je bio protivzakonit i prema tadašnjem Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji navodi da raspisivanje o dodeljivanju zemljišta donosi organ jedinice lokalne samouprave, a selo Kać to nije ni po sadašnjem zakonu.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.