JUTA: Potreban brz odgovor države

VIDEO K9: Od početka pandemije korona virusa turističke agencije nisu mogle da realizuju ugovorene višednevne ekskurzije i rekreativnu nastavu za 150.000 učenika, a novac ne mogu da vrate jer je uplaćen hotelima, kažu predstavnici turističkih agencija.

0
29

Novac za oko 600.000 noćenja višednevnih ekskurzija i rekreativne nastave za 150.000 đaka u Srbiji uplaćen je hotelima i ne može biti vraćen, kažu predstavnici turističkih agencija.

Prema rečima predsednika Odbora za dečji i omladinski turizam u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA), pismo sa zahtevom da bude razmotrena mogućnost za realizaciju ugovorenih putovanja i rekreativne nastave Kriznom štabu i nadležnim ministarstvima upućeno je 8. februara ove godine, ali odgovor do danas nije stigao.

Sva ugovorena putovanja su, kako je rečeno, odložena uredbom iz aprila prošle godine, a njom su odložena i druga turistička putovanja do proleća ove godine uz mogućnost zamenskih putovanja u zemlji.

Direktor JUTE, Aleksandar Seničić, rekao je da je značajna vrednost novca koji se “vrti” u đačkom turizmu i da ona iznosi oko 200-300 miliona evra, što je trećina vrednosti komercijalnog turizma.

Suvlasnik jedne turističke agencije iz Novog Sada koja se bavi organizovanjem ekskurzija naveo je da je svestan činjenice da se ne mogu organizovati putovanja u inostranstvo, ali da nije jasno zašto nisu dozvoljena zamenska putovanja u zemlji kada se deca već kreću sa roditeljima po turističkim destinacijama.

Postoji, kako je istakao, mogućnost da se putovanja organizuju i u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini jer procedure nisu komplikovane i stanje je stabilno, ali da nemaju nikakav odgovor države, ni zabranu, ni dozvolu.

Na konferenciji je istaknuto i da je od 530 zahteva agencija koje se bave turizmom za kreditima iz Fonda za razvoj odobreno samo 90.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.