Jubilej svetskog uspeha u streljaštvu

VIDEO K9: Proteklog vikenda obeležena je pedesetogodišnjica velikog uspeha Desanke Perović Pešut koja je pre pola veka osvojila prvo mesto u streljaštvu na Svetskom prvenstvu u Arizoni.

0
22

U subotu je u Kulturnoj stanici Eđšeg obeležen jubilej – 50 godina od istorijskog uspeha za novosadsko i srpsko streljaštvo. Od osam svetskih rekorda koje Srbija drži u svim sportovima, za dva je zaslužna Desanka Perović Pešut.

Desanka Perović Pešut jedina je sportistkinja iz Novog Sada koja je dvostruka svetska rekorderka. Streljaštvom je počela da se bavi u 16. godini, uporedo sa atletikom i košarkom u AK „Radnik“ iz Vrbasa. Proglašena je za sportistkinju Jugoslavije 1970. godine, dobitnica je Oktobarske nagrade Vrbasa i Novog Sada, najvišeg sportskog priznanja „Spartakove nagrade“. Nosilac je Nacionalnog sportskog priznanja i odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Ova sportiskinja se za života rado sećala vremena kada je bila na vrhuncu karijere, a u tom periodu imala je priliku da poseti i tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

U subotu su se prisutni prisetili svetske karijere ove rekorderke koja je ostvarila istorijski rezultat 1970. godine u Arizoni. Veče posvećeno proslavljenoj streljašici, navode organizatori, trebalo je da istakne sportsku istoriju Novog Sada, ali i sportsko nasleđe kulturne stanice Eđšeg.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.