Jovankina i Titova Bubica

VIDEO K9: Jedan od simbola državničkog para Tita i Jovanke Broz, bile su bele pudlice koje su išle s njima na putovanja i često se mogu videti na fotografijama iz tog perioda. Priča o njihovoj prvoj pudlici, Bubici, može se čuti na izložbi kolecije slika i predmeta Jovanke Broz koja je postavljena u Galeriji Matice srpske do 28. avgusta.

0
54

Jedan od portreta koji privlači pažnju posetilaca na izložbi „Partizanka i Fragonar“ u Galeriji Matice srpske jeste i slika Jovanke Broz sa belom pudlicom, delo slovenačkog slikara Božidara Jakaca.

Prvu pudlicu Tito i Jovanka su dobili 1956. godine kada su prvi put posetili grčkog kralja i kraljicu Pavla i Frederiku, koji su u svojoj rezidenciji bili okruženi ovim ljubimcima, objašnjava autor izložbe „Partizanka i Fragonar“ i kustos Galerije Matice srpske, Nikola Ivanović.

Ivanović navodi da je prema ispovesti Jovnake Broz, Bubica bila toliko mala da je mogla da stane na dlan i da su se Tito i ona istog trenutka zaljubili u svoju novu ljubimicu, kao i u ovu rasu pasa.

Zahvaljujući Bubici, bele pudlice su postale simbol ovog državničkog para, pa su tako i Bubicini naslednici često pratili Tita i Jovanku na putovanjima, a mnogi od njih su i poklanjani važnim državnim gostima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.