Jovan Hranilović – čovek spajanja

VIDEO K9: Ime Jovana Hranilovića danas možda nije poznato široj javnosti, ali je on pre jednog veka odigrao veliku ulogu u nacionalnom preporodu Rusina. O njegovom značaju i ulozi u najznačajnijim istorijskim dešavanjima na prostoru Vojvodine danas je bilo reči u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina.

0
538

Povodom 100 godišnjice prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina je organizovana promocija zbornika radova “Jovan Hranilović – čovek spajanja”.

Jovan Hranilović, koji je bio Rusin po nacionalnosti, imao je veliku ulogu u nacionalnom preporodu Rusina na ovim prostorima, bio je i njihov delegat na Velikoj narodnoj skupštini 1918. godine koji je kao najstariji poslanik po godinama otvorio Veliku skupštinu.

“Punih 35. godina bio je paroh u Novom Sadu. Bavio se i književnošću i društveno-političkim radom. Uspeo je da stekne veliki ugled u Novom Sadu, što je u mnogo čemu i koristilo Rusinima posle završetka Velikog rata. U novoj državi, dakle u Kraljevini Srba, Hravata i Slovenaca da se bolje organizuju i da osnuju Rusinsko narodno prosvetno društvo. Osnivačka skupština je osnovana u Novom Sadu i za to najveće zasluge ima Jovan Hranilović”, kazao  je Đura Laćak, novinar u penziji.

Hranilović je bio organizator i prve Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja početkom 1922, čiji je bio i prvi predsednik.

Projekat ” Jovan Hranilovič – čovek spajanja” realizovan je uz podršku Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.