JOSIPOVIĆ: POSETA BEOGRADU JE NOVI POČETAK

840

(VIDEO K9) Predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, trebalo bi u prvu zvaničnu posetu predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, da stigne na jesen.  Tim povodom rekao je da očekuje da sastanak pruži “novi podsticaj” razvoju međunarodnih odnosa. Smatra da su se odnosi “otopili”, ako u vidu imamo tešku prošlost i nedavni rat. 

Josipović je u intervjuu za “Večernje novosti” rekao da  Srbiju i Hrvatsku najviše opterećuje prošlost, odnosno ratna saradnja, sudbina nestalih, izbeglice, stambeno zbrinjavanje i slično. Veruje da bi pojedina pitanja mogla brzo da se reše. 

Josipović je rekao da u Hrvatskoj nije bilo rezervi prema Nikoliću i da su prvi susreti s predsednikom Srbije ohrabrujući. 

Veruje da dalje razvijanje odnosa sa Srbijom ne može da pokvari ni dolazeća godišnjica “Oluje”, koju Beograd i Zagreb gledaju različitio, Za Hrvatsku, prema njegovim rečima,  ‘Oluja’ je bila neophodna oslobodilačka akcija kojom je završen rat, a Hrvatska postala slobodna i nezavisna.

Sa druge strane, smatra da činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Dodao je da Hrvatska treba s dužnim poštovanjem da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući. Isto se očekuje i od Srbije.

Josipović je još rekao da bi voleo da pregovori EU sa Srbijom počnu što pre i da se “što skorije završe”. Iskustvo Hrvatske govori da se “napor isplati”, poručio je šef hrvatske države i dodao da je ova zemlja spremna da svu pomoć pruži Srbiji, ali i drugim komšijama, na tom putu. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.