Josipović: Bilo isporuka S-300, Hebrang demantuje

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je juče da je Hrvatskoj nedvosmisleno isporučen sistem S-300, dok bivši ministar odbrane Andrija Hebrang tvrdi da kompletan sistem nikada nije isporučen Hrvatskoj, niti je bio u upotrebi.

0
995

Josipović tvrdi da je sistem isporučen i da “su ga svi mogli videti i na televiziji”.

On je za “Večernji list” rekao da je Rusija za vreme rata pomagala Hrvatskoj, ne samo oružjem, nego i politički.

Prema Josipovićevim rečima, Srbija se “uznemirila” na vest o isporuci ruskih S-300 Hrvatskoj, jer to, kako kaže, ruši mit o tome da je Rusija ekskluzivni prijatelj Srbije.

Bivši predsednik smatra i da bi Hrvatska politika, polazeći od svoje EU i NATO pozicije, trebalo da pripazi da taj mit ne postane stvarnost.

“I s Rusijom treba graditi dobre odnose”, kaže Josipović.

Andrija Hebrang, bivši ministar obrane, međutim, kaže za “Večernji” da S-300 nije nikada bio kompletiran sistem, niti spreman za upotrebu, ali da je i takav imao veliku psihološku ulogu tokom rata devedesetih godina.

Čepurin: Spinovanja o isporuci S-300 laž i provokacija

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije “laž i provokacija”.

Njihov cilj je, ističe Čepurin u izjavi za Tanjug, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda.

“Još jednom izjavljujem da Rusija nije nikad isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od strane Saveta bezbednosti UN”, rekao je Čepurin.

Dodaje da je taj “informacioni napad” bio ostvaren uoči proslave za, kako kaže, Ruse i Srbe svetog praznika Vaskrsa – da bude što bolniji i da se smanje mogućnosti reagovanja.

Čepurin navodi da je interesantno da se priča o S-300 “ubacuje” u medije svakih pet, šest godina i dodaje da se dobro zna da su se kriminalne aktivnosti odvijale u trouglu “zemlja destinacije-posrednik-Ukrajina”.

“Predstavnici hrvatske vlade više puta su javno priznavali da je to naoružanje stiglo iz Ukrajine. Da nije spremno za upotrebu. Da su prevareni. Kasnije su delovi ovog sistema otišli u jednu treću zemlju. Pogledajte internet. Pogledajte Vikiliks”, rekao je Čepurin.

On kaže da je svima poznato ko je u međunacionalnim sukobima preopterećenom regionu Hrvatsku obilno snabdevao naoružanjem i ko su bili sponzori raspada Jugoslavije, a da sada neko pokušava da izvrne situaciju naopako.

Čepurin je upitao zašto ta priča, stara više od dvadeset godina, nije nikad bila istražena i zašto nisu izvedeni pred lice pravde naručioci, posrednici i isporučioci.

“Zašto kriminalni trgovci naoružanjem, ovi psi rata, osećaju sebe potpuno bezbedno? Privedite konačno tu priču kraju. A Rusiju ne treba da uplićete u to. Ostavite ruskog medveda na miru”, zaključio je Čepurin.

MSP Rusije:Cilj lažnih vesti naštetiti saradnji sa Srbijom

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je večeras da je cilj tekstova u hrvatskim medijima o navodnom ruskom snabdevanju Zagreba oružjem tokom embarga u periodu od 1991. do 1995, uključujući raketne sisteme protivvazdušne odbrane S-300, da se potkopaju odnosi Moskve sa balkanskim zemljama, prenosi TASS.

“Cilj propagande izgrađene na opakim spekulacijama oko gore pomenutih lažnih vesti je prilično očigledan – zadatak je da se našteti saradnji Rusije sa prijateljskim zemljama na Balkanu, pre svega sa Srbijom”, piše u saopštenju ovog ministarstva, povodom pisanja hrvatskog “Večernjeg lista”.

Ministarstvo je navelo da je Rusija bila posvećena embargu na snabdevanje oružjem zaraćenih strana u Jugoslaviji, nametnutom u razdoblju od 1991. do 1995. godine. (Tanjug, RTV)

“Nije tajna da su u tom vremenskom periodu zemlje centralne i istočne Evrope, kao i bivše sovjetske republike, imale velike količine sovjetskog oružja, municije i vojne opreme. Prema našim saznanjima, Hrvati koji su na nepošten način stekli novac iskoristili su ovo kako bi snabdeli Zagreb. Naravno da Ruska Federacija nikada nije imala nikakve veze s ovim”, dodaje se u saopštenju. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.