Još uvek nerešen status veroučitelja

VIDEO K9: Verska nastava vraćana je u naš obrazovni sistem pre 16 godina. Međutim, kako tvrde u sindikatima prosvete, radno-pravni status veroučitelja do danas još uvek nije rešen.

0
766

Ni punih 16 godina od vraćanja verske nastave u obrazovni sistem Srbije veroučitelji nemaju radni status kakav imaju ostali prosvetni radnici.

Zbog klimavog radnog odnosa omeđenog samo jednom školskom godinom, veroučitelji ne mogu da računaju na niz privilegija koje imaju njihove kolege.

“To u prakis znači da ni jedan od nepunih 2.000 nastavnika verske nastave SPC, rimokatoličke, jevrejske, islamske, nema mogućnost čak ni da produži dozvoljeni minus u banci, a da ne pričamo o nekim drugim stvarima i pravima iz radnog odnosa na neodređeno vreme”, naveo je Stevan Jurić, veroučitelj.

Nastavnici verske nastave svih konfesija svaki prvi septembar dočekuju sa zebnjom da li će ostati na istom poslu, ili će biti prekobrojni. Zbog toga su predstavnici svih verskih zajednica, kao i sindikati, tražili da se reši ovo pitanje, ali bezuspešno.

“Međutim, sluha nije bilo da se problem reši. U sadašnjem nacrtu zakona je takođe ostavljeno isto zakonsko rešenje protiv čega je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. i mi tražimo da se i nastavnici verske nastave dobiju pravo da zasnuju radno pravni odnos na neodređeno vreme i da se, praktično, ispravi to jedno stanje diskriminacije nastavnika verske nastave u odnosu na ostale zaposlene”, rekao je Jurić.

On smatra da bi rešenje bi bilo moguće po uzoru na druge zemlje, gde su verski nastavnici zaposleni na neodređeno, a delegira ih njihova verska zajednica koja im i izdaje licencu.

Prema podacimo Ministarstva prosvete, predmeti veronauka i građansko vaspitanje među školarcima na nivou Srbije ravnomerno su zastupljeni. Prema istom izvoru, na jugu zemlje popularnija je veronauka, dok u Beogradu dominira predmet građansko vaspitanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.