Još uvek brojni problemi osoba sa invaliditetom

VIDEO K9: U decembru će biti punih deset godina od kako je Srbija usvojila zakone koji su dobrim delom usklađeni sa Međunarodnom konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. Ipak, osobe sa invaliditetom još uvek se susreću sa brojnim problemima.

0
636

Na polju razumevanja samih zakona i onoga šta podrazumeva proces inkluzije i puno učešće svih građana u procesu donošenja odluka koje se tiču osoba sa invaliditetom, napredak je jako mali, kaže Milica Mima Ružičić – Novković iz Centra Živeti uspravno.

“Grad Novi Sad od 2009. godine sufinansira uslugu personalne asistencije, kao osnovni preduslov samostalnom životu i to je jako dobro. Ove godine preliminarni rezultati ukazuju da će biti odobreno 3 miliona dinara i najavljeno je još do kraja godine, što je prvi put da se dešava, prvo blagovremeno, a drugo, na način na koji to jeste po Zakonu. Ali dokle god ova usluga ne bude sastavni deo sestema socijalne zaštite, mi ne možemo govoriti o njenoj održivosti”, istakla je Ružičić – Novković.

Procenat koji je neophodan da grad izdvoji na godišnjem nivou za rad personalnih asistenata je 0,1%, odnosno, oko 20 miliona dinara. Procena je da u Novom Sadu ima oko 40 osoba kojima je nega neophodna. Još jedan veliki problem je proces deinstitucionalizacije koji nema napretka u realizaciji, te oduzimanje radne sposobnosti, kaže Ružičić – Novković

“To znači da ti ljudi ne mogu apsolutno ništa da urade, uključujući to ako treba, prosto, sutra da budu roditelji, automatski im se oduzimaju deca, ne mogu da se venčaju, da ostvare glasačko pravo, niti bilo koji segment koji podrazumeva potpisivanje nečega što podrazumeva ugovorni odnos, osim naslednog prava, ali ne mogu da koriste imovinu koja je u njihovom vlasništvu. Tako da taj deo priče mora jako da se menja”, ukazala je ona.

Pored navedenih problema, Ružičić-  Novković je pohvalila razvoj prevođenja na znakovni jezik, gde kako kaže, postoji posvećenost i kadra i ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.