Još uvek bez epidemije gripa

VIDEO K9: Epedimiju gripa ne očekuju u Vojvodini u skorije vreme, kažu u Institutu za javno zdravlje i podsećaju da je vakcinacija protiv ove zarazne bolesti počela sredinom prošlog meseca.

0
593

Sezona gripa je počela dolaskom hladnijih dana, a početkom prošlog meseca je počeo i uobičajeni epidemiološki nadzor nad gripom u Republici Srbiji.

“Od početka oktobra, pa do kraja maja meseca sprovodi se nadzor nad gripom. Za sada nije potvrđen laboratorijski uzročnik gripa. Možemo reći da je incidencija oboljenju sličnih gripu na uobičajenom nivou za vanepidemijski period. Aktivnost virusa gripa je niska, tako da još uvek ne očekujemo epidemiju gripa”, istakla je dr Smiljana Rajčević, lekar spec. epidemiologije na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Sredinom oktobra Institutu za javno zdravlje Vojvodine je isporučeno 18.600 doza vakcine protiv gripa za područje Južnobačkog okruga, nakon čega je počelo intenzivno sprovođenje imunizacije ugrožene kategorije stanovništva.

“Polovinom prošlog meseca je ditribuirana vakcina domovima zdravlja. Tako da je vakcinacija protiv gripa u toku i ona je preporučena tokom oktobra i novembra meseca. Naravno da svako ko želi da se vakciniše, bez obzira da li je to oktobar ili novembar mesec. Preporučuje se čak i u toku epidemije jer je dve nedelje neophodno da se stvore zaštitna antitela”, rekla je dr Rajčević.

Za Vojvodinu je, kako navode u Institutu, opredeljeno 55 hiljada, od kojih za Novi Sad 9 i po hiljada doza vakcine protiv gripa, kojih ima dovoljno za sve one koji zele da se vakcinišu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.