Još jedan statistički rekord: U novembru prosečna novosadska plata veća od 94.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu ponovo je dostigla rekord, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.

0
58

Nakon rekordnog iznosa od 90.198 dinara neto u oktobru 2022. godine, podaci pokazuju da je prosečna zarada u Gradu Novom Sadu u novembru iznosila čak 94.082 dinara neto, piše portal 021.rs.

Ovo je i najveća zarada na nivou cele Vojvodine. Na nivou pokrajine je prosečna zarada 74.637 dinara neto i takođe beleži rast.

Kad je reč o najnižim zaradama, imaju je zaposleni u Malom Iđošu – 57.306 dinara bez poreza i doprinosa, što znači da Novosađani imaju u proseku oko 300 evra veće plate. 

Ova statistika odnosi se na zarade koje ne predstavljaju realne iznose srpskih plata. Prosek, kako je poznato, značajno dižu oni koji imaju vrlo visoka mesečna primanja, ali postoji zvaničan podatak koji Republički zavod za statistiku obračunava i koji je mnogo realniji pokazatelj zarada u Srbiji.

To je medijalna zarada, iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Prema novim podacima, medijalna zarada je u novembru u Srbiji bila 59.580 dinara bez poreza i doprinosa i beleži skroman rast proteklih meseci.

Očekuje se da će narednog meseca biti objavljen novi rekord prosečnih zarada, budući da će Republički zavod za statistiku obelodaniti iznose koji se odnose na decembar. U decembru se tradicionalno isplaćuju uvećane zarade usled bonusa i drugih dodatnih primanja zaposlenih, a u narednim mesecima se očekuje još jedno “pojačanje” zbog najavljenih povećanja plata u javnom sektoru.

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.