Još jedan pokretni mamograf

VIDEO K9: U Srbiji od raka dojke svakog dana umru četiri žene. Svaki tumor otkriven na vreme je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija, podsećaju iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

48

Godišnje u našoj zemlji bude registrovano oko 4.600 žena obolelih od raka dojke, a 1.600 njih, odnosno 4 žene svakog dana 4 preminu od ove bolesti, što predstavlja najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas.

Najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija, zbog toga je, prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića, ovaj sekretarijat prošle godine pokrenuo projekat „Prva mamografija“, čiji je cilj da se ženama, prvenstveno u manje naseljenim sredinama, snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvek se vrlo malo njih odaziva, pa se žene zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom tek kad tumor uznapreduje, a ohrabrujući podatak je da je kroz projekat „Prva mamografija“ čak 75% žena prvi put bilo na ovakvom pregledu.


Sekretar Gojković naveo je da je, ako se tumor otkrije rano, stopa petogodišnjeg preživljavanja veća od 95% i dodao da je zbog toga Pokrajinska vlada nabavila još jedan pokretni mamograf, kako bi što većem broju žena u Vojvodini bio omogućen ovaj preventivni pregled.

Pregledi će, kao i prethodne godine, biti organizovani uz podršku domova zdravlja, Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju Vojvodine, a od 14. septembra akcija će biti nastavljena na području opštine Žitište.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.