Još dve milijarde dinara za zdravstvo u Vojvodini

VIDEO K9: Pokrajinska administracija je u novi investicioni ciklus u oblasti zdravstva uložila novih gotovo dve milijarde dinara, rečeno je danas na dodeli ugovora predstavnicima zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

0
34

Za finansiranje i sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja 70 zdravstvenih ustanova u Vojvodini pokrajina preko Sekretarijata za zdravstvo, izdvojila je gotovo dve milijarde dinara, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, prilikom uručenja ugovora predstavnicima tih ustanova, ističući da je to nastavak kontinuiranog ulaganja u sve zdravstvene institucije u proteklih sedam godina, tokom kojih je, za infrastrukturne radove i nabavku medicinske i nemedicinske opreme, iz pokrajinskog budžeta izdvojeno više od 21,8 milijardi dinara.

U ovom investicionom ciklusu je Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine usmereno je ukupno 371,7 miliona dinara za nabavku, između ostalog, ultrazvučnog aparata premijum klase, softversku i hardversku nadogradnju sistema magnetne rezonance za Centar za radiologiju, kao i za dva digitalna RTG aparata, dok će Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine – Dečjoj bolnici biti omogućena nabavka 10 novih inkubatora, 15 pacijent-monitora, dva neonatalna respiratora, jednog specijalnog vozila za transport novorođenčadi i druge opreme u ukupnoj vrednosti od gotovo 87 miliona dinara.

Milionske iznose za nabavku savremene medicinske opreme dobili su i instituti onkologiju, za plućne i kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici te ukupno više od 1,4 milijarde dinara devet vojvođanskih opštih bolnica, devet specijalnih bolnica i šest zavoda. Po ovom konkursu, 20 zdravstvenih ustanova dobilo je mamograf.

Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobiće, pored nove medicinske opreme, automatizovani sistem za brzu i pouzdanu identifikaciju mikroorganizama, kao i sredstva za adaptaciju dela Dispanzera za plućne bolesti u Novom Sadu i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za adaptaciju i rekonstrukciju dela prostora Instituta. Ukupna vrednost ugovora za ovaj institut iznosi 118,9 miliona dinara.

Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine biće usmereno 50,75 miliona dinara za nabavku najsavremenijih monitoring sistema sa 10 monitorskih jedinica i centralnim monitoringom, kao i druge najmodernije opreme.

Institutu za onkologiju Vojvodine odobreno je ukupno 39,17 miliona dinara za nabavku opreme za operacioni blok i intenzivnu negu, kao i za nemedicinsku opremu.

Za devet opštih bolnica, devet specijalnih bolnica i šest zavoda izdvojeno je ukupno više od 1,4 milijarde dinara za digitalne mamografe, ultrazvučne aparate, laparoskopske i gastroskopske aparate, opremu za patologiju i ostalu medicinsku i nemedicinsku opremu neophodnu za dijagnostiku i lečenje pacijenata.

Predsednik je najavio, između ostalog, i radove u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Novom Kneževcu.

Sredstva u ukupnom iznosu od 495,5 miliona dinara po ovom konkursu dobio je i 41 dom zdravlja – za nabavku mamografskih, ultrazvučnih, RTG i EKG aparata, kolor-dopler aparata, sanitetskih vozila i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, medicinske opreme za stomatološka i oftalmološka odeljenja – u Rumi, Bačkoj Palanci, Baču, Pećincima, Sremskoj Mitrovici, Kovačici, Senti, Novom Bečeju, Sečnju, Kanjiži, Srbobranu, Subotici, Srpskoj Crnji, Irigu, Šidu, Plandištu, Novom Kneževcu, Kikindi, Odžacima, Beočinu, Vršcu, Pančevu, Malom Iđošu, Alibunaru, Bečeju, Inđiji, Temerinu, Kovinu, Kuli, Čoki, Beloj Crkvi, Bačkoj Topoli, Staroj Pazovi, Apatinu, Adi, Opovu, Žablju, Bačkom Petrovcu, Titelu, Zrenjaninu i Somboru.

Pokrajinska vlada finansiraće i projekte za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji zdravstvene stanice u Idvoru, kao i na sanaciji krova zdravstvene stanice u Deronjama.

Mirović je podsetio na to da je Pokrajinska vlada u prethodnim godinama dodelila ukupno 104 sanitetska vozila i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, a putem ovog konkursa obezbeđena su sredstva za dodatnih 16 vozila.

Po ovom konkursu, 20 zdravstvenih ustanova dobilo je mamograf. Sa dva pokretna mamografa, koja u okviru projekta Pokrajinske vlade „Prva mamografija“ četvrtu godinu obilaze opštine u Vojvodini, mamografski pregled je dostupan i ženama u manjim sredinama i selima.

Predsednik je ovom prilikom podsetio i na to da je u toku druga faza građevinskih radova na izgradnji objekta Kamenica 3 u institutskom kompleksu u Sremskoj Kamenici, čiji se završetak očekuje do kraja godine. Pokrajinska vlada finansira ove radove sa 2,3 milijarde dinara.

U toku su i radovi na rekonstrukciji objekta Kamenica 1, kao i na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u kompleksu sva tri instituta, a za ova dva projekta iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je ukupno 1,7 milijardi dinara.

U toku je i priprema neophodne dokumentacije za javnu nabavku izvođača radova na adaptaciji dela trećeg sprata objekta Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, celine u kojoj su smeštene jedinice intenzivne nege i Odeljenje kardiohirurgije.

Mirović je izrazio očekivanje da će u drugoj polovini godine početi rekonstrukcija pet klinika koje su smeštene u dva objekta Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine – za očne bolesti, za otorinolaringologiju, za urologiju, za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, i za maksilofacijalnu hirurgiju, te da je Pokrajinska vlada obezbedila 1,3 milijarde za izvođenje tih radova.

„Sredstvima Vlade Republike Srbije završavamo rekonstrukciju bolnice u Kikindi, a Pokrajinska vlada obezbedila je novac za opremanje“, izjavio je Mirović te najavio i rekonstrukciju bolnice u Subotici, koja će takođe biti finansirana iz republičkog budžeta.

„Zajednički moramo raditi i na tome da se ubrzaju radovi na izgradnji blokova B i C Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine. Uveren sam da smo učinili odlučne i važne korake kako bismo poboljšali sistem zdravstvene zaštite u AP Vojvodini. Nastavićemo sa znatnim ulaganjima sve dok ne rekonstruišemo sve bolnice, klinike, većinu domova zdravlja i ne obezbedimo najsavremeniju medicinsku opremu“, kazao je Mirović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.