Još 276 stanova za izbegle

VIDEO K9: Polaganjem kamen temeljca u Veterniku je svečano obeležen početak gradnje novih stanova za porodice izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Oko 6,5 miliona evra, koliko je ukupno potrebno za izgradnju, obezbeđeno je najvećim delom iz fondova Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator Evropska Unija

0
367

Gradnja 276 stanova, koja bi trebala da traje 15 meseci, u Ulici Vojvode Bojovića u Veterniku počela je simboličnim polaganjem kamena temeljca.

Ceremoniji je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je inače na čelu Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica.

“Izgradnja stanova u Vetrerniku se odvija u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Ukupna vrednost radova na izgradnji objekta je oko 6,4 miliona evra. Biće izgrađeno 276 stanova ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara, sa rokom završetka radova u novembru 2019. godine. Naglasio bih da će u predstojećem periodu za izbegla lica na teritoriji Novog Sada biti obezbeđeno još 30 stanova iz otkupa, da je započeto projektovanje 152 stambene jedinice u Futogu, a u proceduri je i projektovanje još 94 stambene jedinice u Veterniku”, rekao je Dačić.

Ukupno će na teritoriji Grada Novog Sada u okviru Regionalnog stambenog programa biti obezbeđeno 615 stambenih rešenja za izbeglice, od čega su, kako je precizirano, 552 stambene jedinice, 30 seoskih kuća, 13 montažnih kuća, kao i 20 paketa građevinskog materijala.

“Imam osećaj ponosa zato što država Srbija, a uz podršku međunarodnih donatora, pokazuje na još jednom konkretnom stvarnom životnom primeru da je ona majka za sve Srbe i da ima mesta za sve. I ponosan sam na sve što će ova zaparložena livada koja je decenijama stajala ovde u Veterniku dobiti jednu potpuno novu, ljudsku pre svega ljudsku vrednost”, naveo je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, a najveći broj njih je baš u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.