Još 22 inovativna leka na listi RFZO

Ugovori za 22 inovativna lek koji su na novoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) potpisani su danas u prostorijama RFZO.

0
47

Kako piše RTS, na listu su dodati lekovi za različita maligna oboljenja, kao i za multiplu sklerozu i za psorijazu.

Novi inovativni lekovi su za sledeća oboljenja – šest za karcinom dojke, tri leka za karcinom pluća, jedan lek za karcinom prostate, četiri leka za adjuvantni melanom, jedan lek za kolorektalni karcinom, jedan lek za karcinom jetre, jedan lek za multipli mijelom, tri leka za psorijazu i dva leka za multiplu sklerozu.

Na listu je dodato i 36 novih lekova za bolesti koje se već leče o trošku RFZO – za HIV, hepatitis B, dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, anestetici, kontrastna sredstva, antidepresivi i druga oboljenja.

V.d. direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je na ceremoniji potisivanja ugovora da je, zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta i proširenju liste inovativnih lekova, povećana i dostupnost inovativnih terapija.

“U proteklih šest godina na listu inovativnih lekova stavljeno je njih 96. Budžet za njih je višestruko povećan i u ovoj godini bio je 30 milijardi dinara. Iznosi za inovativne lekove nisu jednokratni i nastavićemo sa stvaranjem inovativnih lekova”, rekla je Radojević Škodrić.

(RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.