Još 13 miliona dinara za pošumljavanje u 7 opština

VIDEO K9: Srbija je pošumljena na 30 posto svoje površine, što nije dovoljno, smatraju u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Sedam optšina dobilo je juče ukupno 13 miliona dinara za pošumljavanje u ovoj godini.

0
119

U lokalnim zajednicama treba raditi na podizanju svesti o važnosti pošumljavanja, jer je to najbolji, najjeftiniji i najefikasniji način da se spreče posledice klimatskih promena, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora o dodeli sredstava za pošumljavanje u 7 lokalnih samouprava.

Ovo je drugi put ove godine da se putem konkursa Ministarstva za zaštitu životne sredine u ove svrhe dodeljuju sredstva.

“Ako je Beograd uspeo da za nekoliko godina pošumi više od 700 hektara površina koje su sada pod šumom onda nema razloga da svaka druga opština u Srbiji ne radi to svake godine. I moram da priznam da ja ne mislim da je to pitanje novca. Ja tvrdim da je to pitanje odluke i da ta minimalna sredstva koja se opredeljuju, evo i ovom prilikom, za te namene. Dakle, ove godine imali smo želju da podelimo negde preko 40 miliona dinara. To je išlo sa puno teškoća”, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

On je podsetio i da su Ujedinjene nacije odredile pošumljavanje kao jedan od prioritetnih globalnih zadataka.

“Istovremeno, hoću da vas podsetim na činjenicu da poslednjih godina neke zemlje poput Kine, poput Indije pošumljavaju na hiljade hektara godišnje i to je ohrabrujuće. To je dobro. To znači da Srbija spada u one zemlje koje su perjanice u ovom poslu, jer mi ne radimo od danas mi radimo godinama taj posao”, naveo je Trivan.

Srbija je pošumljena blizu 30 posto, naveo je ministar i dodao kako smatra da to nije dovoljno, te da treba učiniti i više od toga kako bi buduće generacije imale čistiju životnu sredinu i bolji vazduh.

“Moram da podsetim da je priroda već odavno mnoge stvari izmislila, ako se tako može reći. Dakle, uređaj koji, pod znacima navoda, apsorbuje gasove staklne bašte i istovremeno proizvodi kiseonik, pritom stabilizuje zemljište, a isto tako sprečava eroziju bujice se zove drvo”, kazao je ministar.

Ugovori za dodelu sredstva iz Zelenog fonda Srbije namenjenih pošumljavanju u 2019. godini su dodeljeni predstavnicima opština Pirot, Užice, Kraljevo, Leskovac, Senta, Srbobran i Alibunar. Sredstva u ukupnoj vrednosti od 13 miliona dinara su namenjena pošumljavanju zemljišta u javnoj svojini autohtonim vrstama drveća i žbunja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.