Jorgovanka Tabaković: Samo tražim da moja deca imaju istu šansu kao i sva druga

Nakon vesti da kćerka Jorgovanke Tabaković koristi službeno vozilo za odlazak na predavanja u Beograd gde studira, direktor RFZO kaže da je sve u skladu sa odlukom o slanju zaposlenih na usavršavanje, a Jorgovanka Tabaković je najavila tužbu i zamolila Savet za medije da reaguje.

11922

Možda, nekada mediji preteraju, vijajući “vruću” vest, a možda, nekada preteraju i majke…

Nakon što su pojedini mediji objavili da je kćerka Jorgovanke Tabaković koristila službeno vozilo za odlazak na predavanja u Beograd gde studira, direktor RFZO kaže da je sve u skladu sa odlukom o slanju zaposlenih na usavršavanje, a Jorgovanka Tabaković je najavila tužbu i zamolila Savet za medije da reaguje.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je danas:

„Milena Tabaković, iz Novog Sada, jedna je od dvadeset dvoje zaposlenih koji su upućeni od strane RFZO na stručno usavršavanje i ima jednaka prava kao i svi ostali polaznici. Ona na predavanja putuje sa još jednom koleginicom iz Novog Sada“, navodi se u saopštenju.

[pull_quote_center]„Fond se odlučio da koriste službeno vozilo, jer je jeftinije. Oni dolaze na stručna usavršavanja, ali istovremeno obavljaju i razne koordinacione poslove, donose dokumentaciju u RFZO. Službenim autom dolaze iz Pirota, Novog Pazara, Kraljeva, zašto ne bi i iz Novog Sada“, naglasio je Babić.”[/pull_quote_center]

On je kazao da RFZO stalno šalje na usavršavanja svoje zaposlene na master ili doktorske studije iz menadžmenta u zdravstvu i da polovinu školarine plaćaju polaznici, a drugu polovinu RFZO, a da na teret zdravstvenog fonda idu i troškovi puta ili smeštaja u Beogradu.

Kako je naknadno saopšteno iz RFZO pravo na korištenje službenog vozila za odlazak na predavanja u Beograd imaju oni čije je mesto stanovanja manje od 200 kilometara, tu spadaju Novi Sad i Požarevac, dok zaposlenima koji dolaze sa udaljenosti veće od 200 kilometara kao što je Niš, Novi Pazar, Kruševac, plaćaju prenoćište.

Direktor RFZO pojašnjava da se nastava održava petkom i subotom na Medicinskom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka i da je uprava RFZO-a procenila da utrošak benzina službenih vozila predstavlja uštedu u odnosu na eventualno plaćanja smeštaja i hrane.

Otvorenim pismom svim medijima obratila se danas i Jorgovanka Tabaković koja kaže da njenu ćerku napadaju kao ćerku guvernera, ali da je ona brani kao majka.

„Moja ćerka Milena je doktor stomatologije, radi u RFZO, prošla je sve stepenike i sada radi kao pomoćnik direktora Filijale za Južnobački okrug. Za to je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje“, navodi i pismu Tabaković.

[quote_box_center]Ona kaže da posle ovakvih napisa u medijima samo traži da njena deca imaju jednaku šansu kao i sva druga.[/quote_box_center]

Tabaković dodaje da su se njena deca školovala na državnim fakultetima u Srbiji, a ne u nekim bogatim zemljama, sa ciljem da steknu znanje, nađu posao, zarade svoje plate i postanu svoji ljudi.

Ona je zatražila od nadležnih u novosadskoj filijali RFZO da medijima dostave sve podatke o stručnom usavršavanju zaposlenih, a od medija koji su preneli neistine da vest hitno povuku, jer ne želi da, kako kaže, njena deca crvene zbog laži kojima se udara na nju.

Guvernerka je naglasila da će protiv svih medija koji su preneli ovu vest podneti tužbu i zamolila Savet za medije da reaguje.

NUNS i NDNV zabrinuti zbog autocenzure i cenzure

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su veliku zabrinutost zbog činjenice da je bez ikakvog obrazloženja, skoro istovremeno, sa informativnih portala skinuta vest „u kojoj se navodi da je kćerka Jorgovanke Tabaković, guvernerke NBS, koristila službeni automobil u privatne svrhe“.

NUNS i NDNV smatraju da je u pitanju politički pritisak koji je neprihvatljiv i za svaku osudu, kao što je neprihvatljivo i da mediji pristaju na pritiske i ucene.

„Ovakav postupak je neprofesionalan i svodi se na autocenzuru koja je uvek gora od cenzure jer opstaje na strahu novinara i urednika“, saopštila su novinarska udruženja.

Naime, kako mediji navode, novosadski Radio 021 na svom portalu prvo je emitovao vest o guvernerkinoj kćerki pa je potom povukao. Povukli su je i portali koji su je preuzeli sa 021, sem Autonomije, koja je zbog toga imala velikih problema sa hakerskim napadima, tokom 10. decembra, koji je inače Međunarodni dan ljudskih prava… 

Svako ima pravo na demanti, ali nije lepo da na kraju ispadne “nekom majka, a nekome maćeha”, zar ne?…

20 KOMENTARA

 1. To je strasno sta se radi. Izgleda to usavrsavanje dobro ide kad je Milena od obicnog radnika preko noci postala pomocnik direktora !

 2. Nije dete krivo što mu je mama guverner NBS-a i što je RFZO u svojim aktima tako širokogrud prema svojin zaposlenima.Akti RFZO-a treba da se menjaju pod hitno.Zbog svih nas koji smo sami finansirali svoje školovanje i danas na službene puteve neretko idemo javnim prevozom a svojim radom punimo slične fondove…

 3. Moje dete govori sedam jezika i studira na prestižnom stranom univerzitetu. Dobio je od dve vlade stranih zemalja stipendije, a od svoje zemlje, grada, bilo koje institucije N I Š T A! I onda mi ova tu spodoba prosipa mudrosti! Svim tim fićfirićima pod patronatom RFZO MOMENTALNO UKINUTI SVE PRIVILEGIJE – da budu ko i druga deca, jelte…[email protected]#^$%*&

 4. Kad bi nama u prosveti plaćali usavršavanja.Nego nas ucenjuju da plaćamo neke skupe nekvalitetne seminare iz svog džepa kod nekih mediokriteta i nestručnjaka koji ko zna kako se izlaktali da dobiju licence za predavanja.

 5. Njena ćera je stepenik po stepenik dogurala kao stomatolog do zamenika DIrektora i vozika je službeni auto. i koga to još država finansira da studira i daje mu vozača?! I pitamo se zašto su penzije 8000 din iz dva puta po 4000?!

 6. ma, da jednake šanse! Neka lepo dobije otkaz, pa neka ide na biro kao mnogi drugi visokokvalifikovani, neka sama traži posao – e onda će imati jednake šanse. Gadi mi se više taj nepotizam i samo se pitam dokle. Ne daju boljima i kvalitetnijima da se probiju od mreža koje su ispleli..

 7. E baš me zanima koliko je vremena prošlo od prvog stepenika do mesta pomoćnika direktora…. a i kad je bio taj konkurs za pomoćnika direkotora…koji uslovi su bili potrebni? koliko radnog staža? kod državnih institucija je to strogo regulisano… ali pošto sam radila u jednoj ,dešavaju se takve stvari, isti dan kad je meni istekao ugovor o radiu kao dipl ecc, isti taj dan je primljena radnica, sa radnim iskustvom u pekari, na radno mesto sekretarice… molim lepo, šta još nije jasno ?

 8. a jadna mama ? samo 600 000 dinara platu pa ne moze ceri da obezbedi novac za prevoz pa mora da se zloupotrebljava sluzbeno vozilo …

 9. Види, види, па у РФЗО још раде стоматолози, а ја последњих 20 година плаћам и стоматолога и здравствено осигурање!
  Изгледа да сам потпуно неинформисан. Ево не знам ни једног менаџера који није упропастио нешто велико! Не знам ни како је могуће научити тај посао на студијама. За то је неопходно искуство, а оно се не стиче ни трчањем уз степенице, нити се може научити у школи!

 10. Zasto moje dete nema ista prava kao njeno? Zasto moje dete nemoze da se zaposli? I kada ce se zaposliti, jer vec ima 29 god, suprugu i malo dete. Od cega da ih izdrzava? Bas sramota…..

 11. ” e sad kad ide sa drugricom to je 50% jeftinije. Pa još ako jadno dete nosi koje kakve artije ona je žrtva sistema koji ne vodi računa o omladini. Molim sve koji ovo čitaju neka to čitaju u sebi i nikom da ne govore ovo je strašno šokantno. pogotovo za one koji imaju salbo srce i živce H V A L A

 12. Gospodjo ministarka lično sam Vas čuo da plata guvernera u Srbiji nepristojno velika i da kad Vi to budete neće biti tako biće smanjena na razumnu meru ..sa 85o.ooodin smanjili ste je na 55o.ooo.din dal stvarno mislite da je to uredu..Vi ste u zemlji Srbiji na čelu najslabije valute u Evropi,najslabiji nac.dohodak,najmanji DBP sve je najmanje ..samo Vaša plata je u visini predsenikove,premijerove i barem još dva ministra..Mislite li Vi da je normalno da imamo svi jednake šanse kad samo Vi tolliko koštate Srbiju……..

 13. lepo joj je , sadasnji koalicioni partner , palma rekao..medju prvim je prodala stan na kosovu za 500.000dem , a onda je kao vrla radikalka dobila posao u telekomu i stan u ns,,a sada glumi neku pamet…ne nije cerka preko veze dobila posao..malo je stomatologa u ns koji nemaju posao a bas njena je izabrana..ma lakrdija od drzave i politicara.

 14. Činjenica je da više od tri miliona birača neće ni sazanti za ovu vest. Sa dva miliona koji ne misle svojim mozgom( ono što se tako naziva) ovakvi kao Jorgavnka i njeni vladaće u narednih dvadeset godina.Toliko nam dobro ide da me je sramota.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.