Joga vikend na magičnom Rtnju

VIDEO K9: Magična srpska planina Rtanj jedna je od najposećenijih u našoj zemlji. Proteklog vikenda njene čari upoznala je i grupa žena iz Novog Sada.

0
45

Grupa sugrađana koje, osim joge, veže i ljubav prema prirodi i planinarenju, odlučila je da protekli vikend provede istražujući i uživajući u čarima jedne od naših najpoznatijih planina, Rtnja.

Za ovu planinu na istoku Srbije, u Zaječarskom okrugu vezane su brojne legende i priče, a zbog svog karakterističnog izgleda zovu je i “srpska piramida”. Uspon na Rtanj organizovala je vlasnica jednog novosadskog joga studija, Lola Krstić.

Rtanj ima više od 20 vrhova, među kojima je najviši Šiljak, sa nadmorskom visinom od 1.565 metara, zatim Preslo sa 1.405m i Kusak sa 1.380m, dok su ostali ispod 1.000 metara.

Bogata je rudom, pećinama, prirodom, a na njoj raste i poznata srpska ramonda.

Među brojnim planinarima koji su se proteklog vikenda našli na planini Rtanj bila je i grupa žena iz Valjeva.

Na vrhu Rtnja postojala je i crkvica kapela koja je osveštana 1936. godine, a koju je gradilo 1000 radnika. Svetilište je podigla supruga Julijusa Minha vlasnika rudnika kamenog uglja koji je za svoje zaposlene u to vreme obezbedio stanove, otvorio škole, ambulantu, prvi bioskop, električnu centralu. Od crkve, koja je 1922. srušena u potrazi za davno skrivenim blagom, do danas su ostali ostaci kapele.
POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.