JNA – tačka prekida SFRJ

  VIDEO K9: Raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije pre tri decenije bio je posledica globalnih interesa velikih sila koje su u tom procesu igrale na kartu nacionalizma rukovodstava jugoslovenskih republika, rekao je u našem otvorenom ekranu predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša. Poslednja zajednička veza među njima, podsetio je Beriša, bila je Jugoslovenska narodna armija.

  0
  15

  Raspad Jugoslavije pre trideset godina bio je veoma težak period za većinu pripadnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji su vaspitavani u duhu ravnopravnosti svih naroda i narodnosti tadašnje zajedničke države, rekao je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, koji je u to prelomno vreme bio pripadnik JNA.

  Taj dokument je, prema njegovim rečima, imao u sebi samo jedno razmimoilaženje sa događajima akoji su usledili.

  Želja velikih sila, smatra Beriša, bila je da razbiju veliku Jugoslaviju i da što bliže priđu tadašnjem SSSR, iskoristivši pri tom nacionalizam kao najslabiju tačku jugoslovenskih republika .

  Beriša je podsetio da su sukobi u Sloveniji počeli borbom protiv pripadnika JNA koja je do tada ostala jedina zajednička spona između razjedinjenih republika. Međutim, zaključio je on, raspadom Predsednišva SFRJ, Saveza komunista i urušavanjem Ustava, moćna zajednička vojska ostala je na kraju bez ingerencija da očuva jedinstvo zemlje.  

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.