JKP Stan i javno-privatno partnerstvo

VIDEO K9: Političke stranke i pokreti opozicije zatražili su od Skupštine Novog Sada da odbaci predlog ugovora o javno-privatnom partnerstvu u JKP „Stan“, uz tvrdnju da je predloženi ugovor štetan po grad i zaposlene i da štiti samo privatni interes. Tim povodom oglasio se i Gradski odbor SNS ocenjujući da je zajedničko saoptenje opozicije u ovom slučaju vrhunac licemerja, s obzirom da, kako kažu, dolazi od onih koji su bili na vlasti u vreme kada je ovo preduzeće propalo.

3214

Predloženi ugovor sa konzorcijumom firmi koji predvodi litvanska kompanija Busto Valda UAB iz Kaunasa štetan je po interese Novog Sada i zaposlenih u JKP „Stan“, a sam postupak odabira privatnog partnera je trajao nedopustivo dugo i uz uz kršenje zakona, tvrde u zajedničkom saopštenju gradski odbori Demokratske stranke, Pokreta „Dosta je bilo“, Levice Srbije, „Pokreta za preokret“, Pokreta slobodnih građana i povereništava Narodne i Nove stranke u Novom Sadu.

“Dugovi „Stana“ u vreme pripreme projekta javno-privatnog partnerstva procenjeni su na 822 miliona dinara, ali su u međuvremenu više nego prepolovljeni. Novom preduzeću koje bi trebalo da formiraju privatni partner i JKP „Stan“ prenosi se monopol na poslovima održavanja dimnjaka i javne rasvete na 10 godina dok je JKP „Stan“ to pravo imalo samo na godinu dana, a u postupku javne nabavke su protivzakonito uvećane ukupne obaveze grada prema novom preduzeću za najmanje 250 miliona dinara. Nije rešeno ni pitanje zaposlenih  u „Stanu“ pošto je u tom preduzeću sada radno angažovano od 225 do 229 ljudi, dok se za novu firmu planira samo 123 radnika”, stoji u zajedničkom saopštenju opozicije.

Ne sporeći potrebu da se dugotrajna kriza u JKP Stan“ napokon reši, ali uz ocenu da kroz takvo javno-privatno partnerstvo neće biti zaštićen javni interes, već samo privatni, opozicione političke stranke i pokreti traže da se odbaci predloženi ugovor o javno-privatnom partnerstvu i predlažu da gradska uprava, na osnovu stručne i objektivne analize, izradi nov program sanacije koji će biti zasnovan na sadašnjem stanju i u kojem će gradsko preduzeće dobiti iste one uslove koji se sada nude privatnom partneru, ili da se unekoliko inovira i ponovi postupak javno-privatnog partnerstva.

Reagujući na ovu kritiku, Gradski odbor SNS nazvao je zajedničko saopštenje, kako su naveli, ‘stranačkih kolega nekada okupljenih uglavnom u Demokratskoj stranci, a sada podeljenih u mnoštvo malih partija bez značajnije podrške građana’, odrazom vrhunskog licemerja.

Kritika jedino mogućeg rešenja za spas firme koja je bila na rubu propasti upravo zahvaljujući katastrofalnom rukovođenju od strane kadrova iz redova stranaka potpisnika saopštenja, kažu u SNS-u, dolazi od onih koji su godinama uništavali ne samo ovo preduzeće, već, navode dalje, ceo javni sektor Grada, Pokrajine i Republike.

“Za one koji nisu dovoljno upućeni u predlog rešenja, ali i za one koji raznim saopštenjima žele da obmanu javnost, ističemo da će privatni partner na ime novčanog uloga u osnovni kapital zajedničkog preduzeća uplatiti iznos od preko 1,3 miliona evra, što će biti iskorišćeno za izmirenje obaveza prema zaposlenima, uključujući i isplatu otpremnina za eventualni tehnološki višak. Istovremeno, zajedničko privredno društvo će preuzeti dugove prema preostalim poveriocima. Takođe je predviđeno da se za najmanje 138 radnika trenutno zaposlenih u ovom preduzeću ponude ugovori o radu kakve su imali u „Stanu“, saopštio je GO SNS.

Dodaju i da će, što se tiče načina obavljanja komunalnih delatnosti, novom zajedničkom privrednom društvu biti poverene delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja i pružanja dimničarskih usluga, na isti način kao i prethodnom preduzeću, pri čemu je postupak koji prethodi poveravanju komunalnih delatnosti u ovom slučaju izvršen, kako kažu, na potpuno transparentan način, u postupku javne nabavke i u skladu sa Zakonom.

Ugovor o ovom javno-privatnom partnerstvu biće tema sednice Skupštine grada zakazane za sutra.

1 KOMENTAR

  1. Žao mi je što sa polugodišnjem odstupom komentarišem dogadjanja oko JKP Stan, ali ono što bih želeo da okomentarišem je pitanje “Ekskluzivnog održavanja dimnjaka” u gradu.
    Da je ovo pisano pre 20 do 25 godina, da razumem, ali u vreme otvorene konkurencije neznam zašto bi JKP Stan dobio ekskluzivno pravo održavanja dimnjaka, kada taj posao svaka stambena jedinica može da ugovori sa privatnim registrovanim dimnjičarem ili dimnjičarskim preduzećem koje ume da održava dimnjake i vrši reviziju istih, za koje naravno mora da ima certifikat od odgovarajućeg državnog organa.
    Pogledajte po zgradama sa centralnim grejanjem uglavnom zaključane na viseći katanac preko flaha nad revizionim otvorom, šta je radilo JKP Stan a ceo grad, svaki stan, je za taj “posao” plaćao 35 dinara mesečno. Da ništa drugo nisu radili mogli bi biti u dobiti a ne imati stomilionove gubitke. Hvala na prostoru

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.