JKP “Stan” čeka odluku o javno-privatnom partnerstvu

VIDEO K9: Nakon višegodišnjih finansijskih problema Javnog komunalnog preduzeća Stan, sutra će se na zasedanju Skupštine Grada naći na dnevnom redu i Predlog odluke o usvajanju javno-privatnog partnerstva, koji je na današnjoj sednici Saveta za urbanizam prihvaćen.

636

Prema tom predlogu, grad Novi Sad ovlastiće JKP “Stan” da odabere privatnog partnera sa kojim će zaključiti ugovor o zajedničkom obavljanju delatnosti održavanja.

Mišljenje Komisije za javno i privatno partnerstvo Republike Srbije je da se projekat može realizovati u formi javno – privatnog partnerstva.

“Predlogom odluke predviđeno je da grad ovlasti JKP “Stan” da izabere najboljeg privatnog partnera ponuđača sa kojim će grad i JKP “Stan” sklopiti ugovor o javno privatnom partnerstvu, bez elemenata koncesije na period ne duži od 10 godina. Predlog je da “Stan” sa privatnim partnerom osnuje društvo posebne namene i da mu se poveri obavljanje komunalnih delatnosti održavanja i popravki stambenih zgrada, javnog osvetljenja i pružanje dimničarskih usluga, a da osnivački ulozi u društvu posebne namene budu u srazmeri 70% prema 30% u korist privatnog partnera”, stoji u ovom predlogu.

Kako navode iz Saveta za urbanizam, privatni investitor trebalo bi da obezbedi sredstva za otpremnine viška zaposlenih, jer “Stan” trenutno ima 249 radnika, a prema gradskoj odluci dozvoljeno je 137. Takođe bi investitor morao da isplati sva dugovanja koja su poslednjeg dana prošle godine iznosila oko 822 miliona dinara, kao i troškove za oko 300 pokrenutih sudskih sporova.

Ovaj predlog biće sutra na dnevnom redu sednice Skupštine Grada gde će odbornici doneti konačnu odluku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.