JKP “Čistoća”: Ko pita, treba da ide u zatvor!

VIDEO K9: TV Kanal 9, Udruženje "Prosperitet" i njihova odgovorna lica dobili su krivičnu prijavu zbog toga što su se usudili da traže informacije od javnog značaja od JKP "Čistoća", Novi Sad.

5
5010
U našu redakciju stigla je krivična prijava koju su advokati advokatske kanacelarije Aleksić, a u ime JKP “Čistoća”, Novi Sad podneli protiv TV Kanala 9 i Udruženja za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” iz Novog Sada.
U krivičnoj prijavi se Kanalu 9, Udruženju za zaštitu prava potošača “Prosperitet” i odgovornim licima stavlja na teret da su učinili krivično delo prevare u obavljanju privredne delatnosti i zloupotreba položaja odgovornog lica.
Kako se navodi u krivičnoj prijavi, TV Kanal 9 i Udruženje “Prosperitet” su zaključili ugovor o poslovnoj saradnji u kojoj je TV Kanal 9 trebao da pribavi i emituje u okviru svog programa podatke koje je trebao da pribavi od JKP “Čistoća”, a Udruženje “Prosperitet” je trebalo Kanalu 9 da plati za svaku emitovanu emisiju 6.000,00 dinara.
Kako bi napravio ugovorene emisije, Kanal 9 je od 02.02.2015. godine do 29.04.2016. godine upućivao JKP “Čistoći” Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.
Kako se u krivičnoj prijavi navodi, pošto JKP “ČIstoća” nije postupila po podnetim zahtevima, a mi dodajemo, pošto JKP “Čistoća” TV Kanalu 9 nije dostavila NI JEDNU TRAŽENU INFORMACIJU, Kanal 9 je pokrenuo protiv JKP “Čistoća” postupak za naknadu štete.
U ovom postupku prvostepenom presudom je obavezana JKP “Čistoća” da TV Kanalu 9 isplati štetu u iznosu od 1.632.000,00 dinara i 318.000,00 dinara na ime troškova postupka.
U ovoj presudi, sud je takođe naveo: da sud na ništavost ugovora, na koju se JKP “Čistoća” pozvala u ovom predmetu, pazi po službenoj dužnosti i da ugovor  o poslovnoj saradnji TV Kanala 9 i Udruženja za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” nije protivan prinudnim propisima, javnom poretku ili dobrim običajima, te shodno tome nije ništav i da, kao punovažan, egzistira u pravnom prometu i proizvodi dejstvo prema ugovornim stranama.
I pored ovakve odluke Privrednog suda u Novom Sadu, u krivičnoj prijavi advokati JKP “Čistoća” zaključuju da su TV Kanal 9  i Udruženje za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” zaključili NIŠTAV ugovor, samo zato da bi stekli protivpravnu imovinsku korist i naneli štetu JKP “Čistoća”.
Oni u krivičnoj prijavi zaključuju da predmet ugovora i motiv za zaključenje ugovora nije bio obaveštavanje javnosti o radu javnog preduzeća, nego da su informacije tražene jedino iz razloga da bi se podgla tužba za naknadu štete.
Iz svega gore navedenog, može se izvesti samo jedan zaključak: TV Kanal 9, Udruženje “Prosperitet” i njihova odgovorna lica dobili su krivičnu prijavu zbog toga što su se usudili da traže informacije od javnog značaja od JKP “Čistoća”, Novi Sad, jer mediji, kako tvrdi JKP “Čistoća”, ne traže informacije od javnih preduzeća da bi obaveštavali javnost, nego da bi podizali tužbe za naknadu štete i tako sticali protivpravnu imovinsku korist.
Činjenica što JKP “Čistoća”, više od godinu dana nije postupila ni po jednom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja TV Kanala 9, što, iako je obavezna u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja, nije dostavila mediju ni jednu traženu informaciju, što je zbog toga Prekršajni sud oglasio odgovorno lice, u JKP “Čistoća”, direktora Vladimira Zelenovića krivim i što je Privredni sud doneo presudu da je JKP “Čistoća” dužna da nadoknadi štetu TV Kanalu 9 i da ugovor koji su zaključili Kanal 9 i Prosperitet nije ništav… nisu za JKP “Čistoću” nikakvi argumenti.
JKP “Čistoća” tvrdi da su krivi TV Kanal 9 i Udruženje potrošača “Prosperitet” jer su se usudili da traže informacije od javnog značaja od JKP “Čistoća”, Novi Sad i to su toliko krivi da JKP “Čistoća” traži njihovu krivičnu odgovornost. 
Ima li to vama nekog smisla?
Ko je tu učinio krivčno delo prevare u obavljanju privredne delatnosti i ko je zlouptrebio službeni položaj?
Ko je tu kršio zakon?
Kanal 9 jer se usudio da, u skladu sa zakonom traži informacije od javnog značaja ili JKP “Čistoća” koja Kanalu 9 više od godinu dana nije dostavila NI JEDNU TRAŽENU INFORMACIJU i time u potpunosti onemogućila TV Kanal 9 da se bavi poslom za koji je registrovan, da objavljuje vesti i da obaveštava javnost o radu javnog preduzeća?
Dok je Kanal 9 bezuspešno pokušavao, više od godinu dana, da dođe do informacija od javnog značaja, JKP “Čistoća” se nije pozivala ni na bilo kakve zloupotrebe Kanala 9, ni na bilo kakvu nezakonitost u postupku Kanala 9… sada, kada su počele da pljušte presude Prekršajnog suda u kojima se direktor Vladimir Zelenović oglašava krivim i kada je Kanal 9 pokrenuo postupak za naknadu štete… e, sada je problem…
Sada se JKP “Čistoća” setila da pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti ugovora zaključenog između TV Kanala 9 i Udruženja za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” i da krivično goni medij i udruženje građana…

5 KOMENTARA

  1. Jasna je namera rukovostva Kanala 9 da kanali stranku, odnosno pojedince koji su u upravi Cistoce. Ne pravimo se naivni…

  2. Ovakvo osvetnicko ponasanje vlasnice kanala 9 je pocelo kada je podneta krivicna prijava protiv nje zbog nelegalnog prikljucenja na gradski vodovod cime je ostetila budzet grada za 10 miliona…

  3. Maja Pavlovic je direktor televizije od 2006. godine, kada je poginuo Nemanja Pavlovic. Nikada nikoga nismo “kanalili”, uvek smo se bavili svojim poslom. Novosadjani imaju prava na informacije, a naš posao je da ih, u skladu sa zakonima naše Srbije, pribavimo i objavimo. Ni Čistoća, ni Vodovod ovo pravo nisu poštovali. Da li je trebalo da ćutimo i o tome?

  4. Upravo obrnuto… krivicne prijave su počele da se pojavljuju od kada čelnici ovih preduzeća nisu želeli da nam daju informacije… Prva krivična prijava je odbačena… a što se ne bi desilo da je Kanal 9 zaista oštetio Grad za 10 miliona dinara…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.