JGSP (ne)pristupačan za osobe sa invaliditetom

VIDEO K9: Pristupačan javni gradski prevoz za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu postoji samo na papiru i u redu vožnje, dok je situacija na terenu drugačija, tvrdi naša sugrađanka Dragana Marković koja je je nedavno imala neprijatno iskustvu u gradskom autobusu.

0
251

Iako naš grad ove godine nosi titulu Evopske prestonice mladih, a 2021. godine biće i Evropska prestonica Evrope, u nekim stvarima i dalje je daleko ispod evropskih standarda.

Među njima je i nedovoljna pristupačnost, koja je veliki problem osobama sa invaliditetom na brojnim lokacijama, poslednju beleže u autobusima gradskog i prigradskog prevoza.

“U redu vožnje postoji pristupačnost, sve je lepo obeleženo kada saobraća autobus sa rampom, međutim kada dođete na stanicu situacija je sasvim drugačija zato što se nedopustivo često dešava da umesto autobusa sa rampom se pojavi autobus bez rampe iako u redu vožnje piše da saobraća autobus sa rampom. Isto tako ta informacija ne može nigde da se pronađe ukoliko dođe do nekih izmena u saobraćanju autobusa sa rampom, čak ni u elektronskom redu vožnje ne piše da tog danan neće saobraćati autobusi”, navela je Marković.

Osim toga i u slučaju da se pojavi autobus sa rampom, kako je navela, te rampe su često neispravne, a neretko se dešava i da vozač gradskog prevoza ne želi da izađe iz autobusa i omogući osobi sa invaliditetom da uđe u autobus.

“Gde god da krenete ne možete uopšte planirati svoje vreme, ne možete se osloniti na gradski prevoz. Isto tako, ukoliko želite da stignete negde u neko određeno vreme to je skoro pa nemoguće, a pristupačni autobusu upravo jesu najpogodniji i najpristupačniji način prevoza za osobe sa invaliditetom, ponekad čak i jedini mogući. Meni se tako desilo da sat vremene u centru čekam autobus, pritom u redu vožnje su četiri polaska trebala imati rampu, ali nijedan se nije pojavio”, kazala je Marković.

Kako kaže Marković, u više navrata se obraćala Gradskom saobraćajnom preduću kako bi im ukazala na situaciju na terenu. Međutim, do sada je, kako kaže, dobijala samo zahvalnicu za poslatu primedbu, ali ne i odgovor da će ovaj problem biti rešen.

Već duži period stanje u ovom gradskom preduzeću nije idealno, ali je nedopustivo da i ono što postoji, ne funkcioniše kako treba, istakla je ona.

“Meni ne deluje da je tako teško omogućiti da ono što postoji zaista i funkcioniše, svakako gradski prevoz nije u potpunosti pristupačan, ali i to što postoji se može rešiti tako što bi se ili poštovao red vožnje, ili bi se informacija o promeni barem u elektronskom redu vožnje napisala, rampe bi trebalo redovno remontovati i podmazivati, eventualno da postoji neka vrsta alata sa kojom bi vozači mogli da otvore te rampe koje su zaglavljene i vozače bi trebalo obučiti da je njihova dužnost da izađu i otvore rampu”, rekla je Marković.

Iz JGSP je ovim povodom saopšteno da oni postupaju u skladu sa zakonskim okvirima koji regulišu oblast saobraćaja, a strategija preduzeća je, kako navode, da stvori uslove u kojima će svi imati jednake mogućnosti.  U njihovom voznom parku je oko 130 niskopodnih, od kojih veliki broj imaju platforme za olakšan ulazak osobama sa invaliditetom.

Dodaju i da su polasci ovih autobusa posebno su označeni u redu vožnje, kao i da je obaveza vozača je da, na zahtev lica sa invaliditetom ili njegovog pratioca, na stajalištu otvori rampu i uveze kolica, ukoliko osoba ne može samostalno da ih uveze.

Nije međutim navedeno koliko se u praksi pridržavaju takvog reda vožnje, ni da li je unutrašnja kontrola imala posla s vozačima koji ne obavljaju ovu vrstu “poverene im delatnosti”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.