Jezik, kultura – identitet

VIDEO K9: Jezik kojim se služimo je važan elemenat očuvanja nacionalnog identiteta, pogotovo kod manjinskih populacija. U skladu sa Poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, jedan je od osnovnih ljudskih prava, ali i tema dvodnevne međunarodne konferencije koju je u našem gradu organizovao Pokrajinski zaštitnik građana.

0
760

Zaštitne mere u oblasti ljudskih prava pokrivaju sedam oblasti od naročitog značaja za jezike pripadnika manjinskih zajednica.

To su obrazovanje, sudska ovlašćenja, administrativne službe, mediji, ekonomski život i prekogranična razmena, čulo se na konferenciji pod nazivom “Jezik, kultura, identitet”.

“Pratimo standarde ostvarivanja ljudskih prava uključujući pravo na jezik, na pismo, hteli smo da kažemo da je sve to povezano da se nadamo da ćemo uspeti da dođemo do standarda”, naveo je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Jezik je, prema rečima jednog od učesnika konferencije, važan, ali ne i najvažniji za identitet jednog naroda, a političke elite su gospodari jezika jer insistiraju na njegovom nazivu, a ne toliko na očuvanju.

“Jezik naravno jeste važan, nije jedini važan, ali jeste važan, obično ili često najvažniji pokazatelj identiteta, i kolektivnog i individualnog jer se i pojedinci iskazuju u svom jeziku, kroz svoj jezik”, naveo je dr Ranko Bugarski, akademik Evropske akademije nauka i umetnosti.

Profesor dr Lajoš Genc ukazao je na ovom skupu da dolazi do opadanja kulturne i jezičke šarolikosti, što ima velikog uticaja na individualni i društveni identitet.

“Pokušaću da ukažem na neke pravilnosti koje bi se mogle aplikovati i implementovati u našu praksu da se ovaj proces ako je moguće preokrene ili barem uspori”, kazao je Genc.

 

“Ima smisla da mladi ljudi nauče engleski jezik, ali to nije u sukobu sa tim da se sačuva sopstveni maternji jezik i identitet “, smatra dr Tibor Varadi, član SANU.

U područjima gde živi više nacionalnih manjina, kao u Vojvodini, sasvim je prirodno da se nauči jezik komšije, smatra Varadi, i dodaje da ako se nauči još neki jezik manjine to nije izdaja već, naprotiv, potvrda sopstvenog identiteta i sopstvenog dostojanstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.