Jevreji slave Pesah

VIDEO K9: Danas je prvi od osam dana Pesaha, praznika slobode koji Jevreji slave na poseban način. U Novom Sadu, u kojem je pre Drugog svetskog rata živelo oko 4.300 Jevreja, danas je 640 članova Jevrejske zajednice.

0
12

Pesah ili Pasha je prolećni praznik kojim Jevreji slave oslobađanje iz egipatskog ropstva.

To je praznik slobode i obeležava se na poseban način.

Veče uoči prvog dana Pesaha priređuje se posebna, seder večera u jevrejskim porodicama, na kojoj se služi hrana simbolična za događaj koji je povod za ovaj praznik.

Ovaj centralni deo praznika proslavljen je u ponedeljak uveče u Jevrejskoj zajednici jer, kako je rekao Mirko Štark predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, nemaju svi uslove da obezbede sve što je potrebno za seder večeru, a i uvek je lepše kada se praznik proslavi zajednički.

Osim mecesa, za seder večeru potrebno je, između ostalih simboličnih jela, poslužiti i košer vino, koje je Vrhovni rabinat odobrio da je u skladu sa verskim propisima.

Pesah je jedan od najveselijih praznika koje Jevreji obeležavaju tokom godine i jedan od tri hodočasna praznika jer je nekada bio običaj da svaki odrasli muškarac na taj praznik ode u hram, što je danas u dijaspori teže izvodivo, kazao je Štark, zbog čega praznik svaka zajednica slavi prema uslovima koje ima i prema okolnostima u kojima se nalazi.  


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.