Jeste li pripemili ogrev?

VIDEO K9: Zima je na pragu i sugrađani koji nisu priključeni na daljinski sistem grejanja ovih dana u poslednji čas nabavljaju ogrev za grejnu sezonu.

0
161

Ukoliko ste odlučili da se ove godine grejete na čvsto gorivo, drva i uglja na stovarištima kažu da imaju dovoljno.

Snabdevenost je dobra, a drva ima više i bolje se prodaju, saznajemo na jednom stovarištu na Petrovaradinu. Cena kubnog metra ogrevnog drveta sa prevozom za sam Petrovaradin iznosi 6.200 dinara, dok je za okolna mesta prevoz skuplji za još dvesto dinara. Tona kolubarskog uglja lignita košta 8,5 hiljada dinara dok je mrki ugalj 15.000.

“Ove sezone, pa možemo reći da je dobra snabdevenost ogrevnim drvetom. Uglja je solidna, nekih vrsta ima nešto manje ove godine nego što bi trebalo. Zapravo, ne ove godine nego tokom ovih meseci pred baš sam početak grejne sezone. Radi se o uglju sušeni Vreoci i Banovići. To su ovi kalorični ugljevi koji služe uglavnom za kotlove”, rekao je Branko Bjelić, direktor stovarišta.

Na ovom stovarištu u ponudi je bukovo, hrastovo i bagremovo drvo, ali najviše, kako kažu, prodaju bukovinu. Koliko prosečnoj porodici treba ogreva tokom sezone, zavisi od više faktora.

“Tu ima dosta parematara koji nato utiču tako da ne možemo reći sad koliko je to. Ali, recimo za neki stan od 60 kvadrata 5-6 metara drva. Možda dve tone uglja. Recimo trebalo bi da bude dovoljno”, kazao je Bjelić.

Sezona nabavke ogrevnog uglja i drveta je leto, što ostavlja dovoljno vremena za pripremu i odlaganje, mada poslednjih godina, kaže Bjelić, nema pravila.

“Pa ima svega. Ima ljudi koji su, to su uglavnom stariji ljudi. Oni kupuju na vreme. Oni se već snabdeju do polovine leta. E sad mlađi uglavnom čekaju zadnji momenat ili se snabdevaju po manje količine tokom cele zime”, naveo je Branko Bjelić, direktor stovarišta.

Na stovarištu za sada prodaju samo metarska drva, a za sečenje se morate pobrinuti sami, što naravno još više poskupljuje mesečni izdatak za grejanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.