Jeste li platili naknadu za odvodnjavanje?

VIDEO K9: Rešenja za naknadu za odvodnjavanje ove godine građani po prvi put plaćaju kvartalno, a u "Vodama Vojvodine" saznajemo kako građani mogu da se informišu o ovoj obavezi.

205

Rok za izmirenje poslednje rate naknade za odvodnjavanje za 2019. godinu istekao je 15. novembra i građanima koji je nisu do sada platitili za svaki dan kašnjenja obračunava se kamata propisana zakonom, podsećaju u “Vodama Vojvodine”.

”Kamate na ove iznose naknade obračunavaju se kao i na sve budžetske prihode. Dakle, primenjuje se kamatna stopa koja je zbir dve kamatne stope, odnosno fiksnog odnosa od 10 indeksnih poena uvećano za iznos referentne kamatne stope koja je promenljiva. Trenutno je 2,2 posto na godišnjem nivou. Dakle, 12, 25 procenata na godišnjem nivou je iznos ukupne kamate za neplaćeni, a dospeli dug po ovom osnovu”, pojasnio je Ljubiša Etinski, pomoćnik direktora za finansije JVP Vode Vojvodine.

Etinski je ocenio da ovakvim načinom naplate nije povećan broj redovnih platiša ove naknade, ali će pravo stanje moći da bude sagledano tek po završetku naplate četvrtog kvartala. Na pritužbe građana da računi stižu i na imena pokojnih lica, on je naveo da su u takvim slučajevima krivi neažurirani katastarski podaci.

“Nama je jako žao što dolazi uopšte do ovakvih slučajeva. Međutim, moramo da damo pravo obrazloženje svim obveznicima kojima se ovakav slučaj desi. Dakle, izvor informacija iz kojih mi praktično sastavljamo rešenja za naknadu je javna isprava, odnosno isprava Republičkog geodetskog zavoda. U toj ispravi vrlo često nisu sprovedene sve promene koje su nastale od jedne do druge godine kad mi jednom godišnje i uzimamo te, da kažem, prečišćene podatke”, kazao je Etinski.

Nakon smrti člana porodice građani često ne završavaju ostavinske rasprave, odnosno ne sprovode do kraja ostavinska rešenja i sve dok promena nije evidentirana, u katastru je vidljiv je jedino podatak prethodnog stanja.

”Imamo i drugih slučajeva. Imamo slučajeve gde su ljudi trgovali, znači prodavali zemljište, a nisu sprovodili svoje kupoprodajne ugovore, naročito iz prethodnog perioda. Iz peroda važenja starog zakona koji je, da kažem, davao mogućnost i oslanjao se isključivo na dužnost novog vlasnika kupoprodajne ugovore nosi i na osnovu njih traži izmenu upisa u katastru. Tu je sad malo situacija popravljena, jer je to postala obaveza notara koji overava ugovore i po slubenoj dužnosti je sada dužan od jula prošle godine podnosi dokument za upis u zemljišne knjige”, rekao jeLjubiša Etinski, pomoćnik direktora za finansije JVP Vode Vojvodine.

Visina godišnje naknade za odvodnjavanje je, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta, oko 1.200 dinara po hektaru i da za sada nema naznaka da bi mogla biti skuplja.

Za sva pitanja u vezi sa stanjem naknade za odvodnjavanje za fizička lica, zainteresovani mogu da se obrate Korisničkom centru JVP “Vode Vojvodine” na besplatan broj telefona 0800/21-21-21 ili mejlom na adresu [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.