Jeste li na biračkom spisku?

VIDEO K9: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je sve građanke i građane Srbije da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak i da li su im upisani lični podaci tačni, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na predstojećim aprilskim izborima.

0
44

Da li ćete uspeti da glasate na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima 26. aprila zavisi od toga da li ste upisani u birački spisak i, ako jeste, da li su vaši lični podaci tačno upisani?

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere upisanih ličnih podataka i može se izvršiti neposredno u opštinskoj, tj. gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva – upit.birackispisak.gov.rs

Jedinstveni birački spisak (JBS) vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok ažuriranje biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave vrši opštinska, odnosno gradska uprava. Vodi se kao jedinstvena evidencija državljana Srbije putem savremenih tehnologija, kao elektronska baza podataka i svakodnevno se ažurira prema jedinstvenoj metodologiji.

Postupak upisa, promena (izmena, dopuna ili ispravka) i brisanja iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana koji podnosi opštinskoj odnosno gradskoj upravi po mestu njegovog prebivališta, odnosno boravišta za interno raseljena lica.

Upis u birački spisak je uslov za ostvarivanje biračkog prava, a birač može biti samo jednom upisan u birački spisak, podseća Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je pozvalo građane da provere da li upisani u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.