Jesmo li dovoljno trošili?

VIDEO K9: Prihodi i primanja gradskog budžeta u prvih devet meseci ove godine realizovani su u iznosu od oko 98 posto od planiranih za ovaj period, a rashodi oko 53 procenata. Ovo su podaci iz Izveštaja o izvršenju budžeta Novog Sada od januara do kraja septembra ove godine, koji je danas usvojio Savet za bužet i finansije gradske skupštine.

0
865

Ukupan budžet Novog Sada planiran za 2017. godinu je u iznosu od oko 25,5 milijardi dinara. Prema Izveštaju o njegovom izvršenju do 30. septembra, navode u Savetu za budžet i finansije gradskog parlamenta, prihodovna strana u ovom izveštajnom periodu izvršena je u visokom procentu.

“U njemu se vidi da je od ostvarenih prihoda planiranih u budžetu izvršenje na tom nivou da je 14.125.000.000 dinara izvršeno. To je za 1% više od planiranog za prvih 9 meseci, a u odnosu na prošlogodišnje ostvarenje, negde oko blizu 19% više, nego za prvih devet meseci prošle godine”, rekao je Petar Ćirović, predsednik Saveta za budžet i finansije.

U istom periodu utrošeno je oko 10,5 milijardi dinara, što je oko 40% ukupnih planiranih rashoda za 2017. godinu, odnosno oko 53% od planiranog za prvih 9 meseci.

“To je sada trenutna situacija, ali kako dolazi na naplatu ono što je do sada urađeno u gradu, taj procenat će sigurno biti blizu maksimalno očekivanog do 31.12. ove godine”, kaže Ćirović. 

Moguće je da će u budžetu na kraju godine biti suficita od neutrošenih sredstava, naveo je Ćirović, što će se sa sigurnošću znati tek po okončanju radova koji su u toku.

“To sad ne možemo do kraja predvideti do kraja jer imamo praktično još jedan mesec gde su mnogi radovi u toku, a ono što građani treba da znaju je da se evidentira utrošak samo po isplaćenoj situaciji, znači, kad se neki radovi završe, dok god se iz budžeta ne prebaci novac, taj trošak nije evidentiran, bez obzira na stvarno stanje urađenog”, navode u Savetu. 

Izveštaj o izvršenju gradskog budžeta u prvih 9 meseci ove godine naći će se pred odbornicima u petak, 24. novembra, za kada je planirano održavanje 27. sednice Skupštine grada.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.