Jeleni naseljeni u centralnoj Srbiji

VIDEO K9: Završeno je naseljavanje jelena na područje centralne Srbije koje je počelo u zimu prošle godine u okviru nacionalnog projekta “SRBDEER“.

0
7

Proces naseljavanja i reintrodukcija običnog jelena (Cervus epalphus L.) na područje Centralne Srbije započet je zimus. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019. godine, procenjena brojnost jelenske divljači u Republici Srbiji je nešto manja od 6.200, a u centralnoj Srbija, uprkos dobrim prirodnim i stanišnim uslovima, matični fondovi su samo oko 1.200 jedinki.

Na području Vojvodine brojno stanje matičnih fondova jelenske divljači značajno je bolje, oko 5.000 jedinki, a od toga broja skoro 4.000 jedinki jelena su matični fondovi u lovištima posebne namene JP “Vojvodinašume“.

Trenutna brojnost i struktura populacija jelenske divljači i stepen njihovog korišćenja, posebno u slobodnoj prirodi, znatno su ispod mogućnosti prirodnih potencijala šumskih područja u centralnoj Srbiji, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Obični jelen je sastavni deo ukupnog biodiverziteta naše zemlje i ima brojne pozitivne uticaje na šumske i druge ekosisteme koji bez njega oni ne mogu adekvatno da funkcionišu.

Njegovo ponovno naseljavanje i ojačavanje postojećih mikro-populacija matičnih fondova jelena iz genetski stabilnih i zdravih populacija iz drugih područja je dug, kompleksan, skup i neizvestan proces, kažu u JP “Vojvodinašume“ koje je partnerska strana u nacionalnom projektu “SRBDEER“ Uprave za šume RS, a koji se odnosi na reintrodukciju jelena običnog u lovišta na područje centralne Srbije.

Iz uzgajališta jelenske divljači „Plavna“ i „Kozara“ u 2020. godini Vopjvodinašume su isporučile 24, a ove godine 76 jedinki običnog jelena lovištima u centralnoj Srbiji na područje Tare, Zlatibora, Kopaonika, Zlatara, Kopaonika i Homoljskih planina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.