JEFTINIJI DOZVOLJENI MINUS?

Cena zaduživanja banaka na tržištu dinara pada. Zato će kamate za domaću valutu biti niže.

687

NBS je, nakon dužeg vremena, odlučila da spusti referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto. Kako se na bazi ove kamate formira i cena dinara na domaćem tržištu novca, treba očekivati da bankari, bar malo, koriguju naniže i kamatne stope na svoju ponudu.

[quote_box_center] Sada su kamate na dinarske zajmove, a pre svih na dozvoljen minus i keš kredite, najviše u Evropi. Nebojša Savić, predsednik Saveta guvernera NBS, kaže da je ovaj potez centralne banke očekivan jer je došlo do smanjivanja inflatornih očekivanja. On ukazuje na to da je veoma važno kojim će tempom padati cena kredita u domaćoj valuti.Snižavanje bazne kamatne stope NBS i Pjer Bosk, izvršni direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom Sosijete ženeral banke, ocenjuje kao dobar signal.[/quote_box_center]

“Pozitivna kretanja u smislu nižih kamata naši klijenti su, zbog trenda snižavanja referentne kamatne stope NBS, već osetili kroz jeftinije kredite s promenljivom kamatom u dinarima. Daljim popuštanjem inflatornih pritisaka očekujemo dodatno snižavanje referentne kamatne stope. To će uticati na snižavanje kredita s promenljivim kamatnim stopama”, ocenio je Bosk.

(Blic)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.