Jeftini stanovi pokreću građevinu?

VIDEO K9: Najveći problem novosadskih, ali i građevinara u Srbije uopšte je nedostatak posla i zato svi oni nestrpljivo čekaju veće radove u okviru najavljene izgradnje jeftinih stanova.

1029

Josip Modić, predsednik Sindikata radnika građevinarstva Novog Sada uveren je da bi to moglo da ih izvuče iz dugogodišneg propadanja i ponovo pokrene taj sektor.

U jednom trenutku Novi Sad bio je jedno od najvećih gradilišta u državi i regionu, danas, međutim, deli sudbinu ostalih građevinara širom zemlje koji se nalaze u , bezmalo, katastrofalno lošoj situaciji. Sindikati navode da od ukupno oko 90.000 legalno zaposlenih građevinskih radnika u Srbiji trenutno je sigurno četvrtina na plaćenom odsustvu.

Govoreći o najavljenoj masovnoj izgradnji jeftinih stanova, Josip Modić predsednik Sindikata radnika građevinarstva Novog Sada smatra da su novosadski građevinari spremni za učešće u tom projektu i dodaje da to može da oživi ovu oblast, ali idruge srodne grane posla.

Modić, ipak, ističe da se jeftini stanovi ne mogu, na primer, u Novom Sadu kvalitetno graditi po veoma niskim cenama od 380 evra koja obuhvataju skoro samo cenu građevinskih materijala i izvođenje radova, jer je i do sada situacija bila veoma teška. Naš sagovornik je podvukao da je veoma važno, da se u predstojećim velikim projektima koriste domaći materijali, jer bi moglo da se desi da se u narednom periodu jedna po jedna fabrika građevinskog materijala ugasi.

Inače, prema podacima sindikalnih organizacija, svake godine je za oko 5.000 građevinara manje.

Oko 65.000 radnika je zaposleno u građevinskim preduzećima, a u građevinskoj industriji oko 25.000 radnika radi u proizvodnji građevinskog materijala.
Sindikat procenjuje da na crno u građevinarstvu radi još između 30.000 i 40.000 radnika.
Udeo građevinarstva u bruto domaćeg proizvodu Srbije je svega između dva ili tri odsto, a prosečna plata građevinskih radnika je u poslednjih 15 godina za 15 do 20 odsto niža od prosečne zarade Srbiji. Takođe, proizvodnja građevinskog materijala se svake godine smanjuje za između 30 i 40 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.