Jeftin život jeftine radne snage

VIDEO K9: Zahvaljujući medijima i aktivistima koji su alarmirali javnost, radnici iz Vijetnama koji rade na gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu premešteni su iz svojih baraka u kojima su imali katastrofalne uslove za život, a posle jednonedeljnog štrajka, vratili su se na posao.

0
14

Nakon što su novinari pojedinih kuća i aktivisti obavestili javnost u kakvim uslovima živi 500 radnika iz Vijetnama koji rade na izgradnji kineske fabrike guma LingLong u Zrenjaninu, usledile su i prisilne izjave državnih zvaničnika, a radnici su, kako prenose mediji, konačno premešteni iz neuslovnih magacina u kojima su živeli i juče se vratili na gradilište posle prošlonedeljne obustave rada.

Podstimo, predsednik Srbije je u petak izjavio da je poslata inspekcija da se uveri o stanju radnika u LingLongu dok je premijerka rekla da institucije rade svoj posao te da je priča o uslovima u kojima žive i rade vijetnamski radnici čista politizacija.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić podseća da se u zemlji Srbiji mora poštovati Zakon o radu i svi drugi zakoni koji važe i za domaće i za strane radnike koji rade u našoj zemlji.

Da li je država ili nije imala saznanja o uslovima u kojima žive vijetnamski radnici i pre medijskih objava i time kršila sopsteve zakone o radu te zatvarala oči pred modernim robovlasništvom gledajući kroz prste kineskim investitorima, pitanje je na koje javnost najverovatnije neće dobiti odgovor.

Ono što je očigledno jeste kršenje prava radnika, kao i ljudskih prava i neadekvatna reakcija nadležnih inspekcija.

Prema saznanjima „Danasa“, vijetnamski radnici su do sada razmešteni na više lokacija u blizini gradilišta Linglonga.

Manja grupa od oko 30 Vijetnamaca i dalje se nalazi u starim barakama i čeka premeštaj, dok je najveći broj njih premešten u građevinske kontejnere kod fabrike Penfarm, kao i u upravnu zgradu ove firme.

Deo vijetnamskih radnika smešten je i u jednu veću kuću u selu Ečka, odakle im je organizovan prevoz do gradilišta.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, svi oni bi trebalo da budu smešteni na jednoj lokaciji, najverovatnije u prostoru bivše fabrike duvana u Zrenjaninu, gde postoji mogućnost smeštaja većeg broja ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.